Skip to main content
Δαβιώτης Θεόδωρος, ταξιδεύοντας στις διαδρομές των ονείρων μας

Δαβιώτης Θεόδωρος, ταξιδεύοντας στις διαδρομές των ονείρων μας

5 Φεβρουαρίου 2022
Συγγραφέας / Πηγή: Μανώλης Πούρικας

Βρίσκεται πίσω από κάθε μικρή ή μεγάλη δράση της ομάδας DRC Athens (Distance Running Center), έχοντας διαμορφώσει αθλητές αξιοπρόσεκτων επιδόσεων στα αγωνίσματα αντοχής τα τελευταία χρόνια. Είτε πρόκειται για την περιοχή της Αθήνας, είτε για οποιαδήποτε άλλη περιοχή στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, είναι εκεί για κάθε του αθλητή γνωρίζοντας κάθε βήμα της προπόνησης που σχεδίασε, και λαμβάνει άμεση ανατροφοδότηση μέσω της καλής επικοινωνίας που χτίζεται. Η επικοινωνία προπονητή και αθλητή – όπως μας λέει και ο ίδιος – είναι το στοιχείο κλειδί για κάθε σχεδιασμό και προγραμματισμό με στόχο τη βελτίωση και χωρίς την εδραίωση αυτής καμία προσπάθεια δεν ξεκινά. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τον Θεόδωρο Δαβιώτη μέσα από τα λόγια του.

1. Μεταπήδησες από την ιδιότητα του αθλητή βουνού, στην ιδιότητα του προπονητή δρόμων αντοχής. Τι σε ώθησε να το κάνεις αυτό;

Από το 2007 στις πρώτες μου συμμετοχές σε ορεινούς αγώνες με γοήτευσε η επαφή με τη φύση, και η αρμονία κινήσεων που το ορεινό τρέξιμο απαιτεί, δίνοντας μου το ερέθισμα να ασχοληθώ ερευνητικά και πιο εμπεριστατωμένα με το κομμάτι αυτό. Μέχρι και τα 24 μου συμμετείχα σε πάρα πολλούς ορεινούς αγώνες δρόμου, με τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις που αποκόμισα από τη διαδικασία αυτή να είναι τόσο δυνατές, ώστε κατάλαβα από αρκετά νωρίς ποια θα ήθελα να είναι η συνέχεια.

Η DRC ως ιδέα προέκυψε από την παρατήρηση της διαρκώς αυξανόμενης δημοφιλίας που το τρέξιμο αποκτούσε, σε συνδυασμό με την ανάγκη που υπήρχε στο χώρο για τη δημιουργία ομάδων για νέους δρομείς που αναζητούσαν ευχάριστα περιβάλλοντα και σχέσεις για να τρέχουν. Στηριζόμενοι σε μια φιλοσοφία που επικροτεί τα ταξίδια, τη διασκέδαση και προφανώς την απόλαυση του τρεξίματος δημιουργήθηκε η DRC που στα πρώτα της βήματα διοργάνωνε αθλητικά camps σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό, όπως αναλάμβανε και τη διοργάνωση αποστολών σε εγχώριους και διεθνείς αγώνες. Κάπως έτσι, πήρε σάρκα και οστά αυτή η προσπάθεια με αποτέλεσμα τη δημιουργία της ομάδας στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού με διάφορες αθλητικές δραστηριότητες για δρομείς.

2. Δουλεύεις με τους αθλητές σου τόσο υπό στενή παρακολούθηση και δια ζώσης, όσο και εξ αποστάσεως με μηνιαία ή εβδομαδιαία προγράμματα. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και τα συστατικά για να πετύχει μια σχση αθλητή – προπονητή είτε εξ αποστάσεως είτε δια ζώσης;

Κάποιες λέξεις κλειδιά είναι η ουσιαστική επικοινωνία, η αμεσότητα, κατανόηση, εμπιστοσύνη, κοινοί στόχοι και πίστη στα «θέλω» μας. Θεωρώ πως το πιο σημαντικό στοιχείο σε μία τέτοια προσπάθεια είναι η αμεσότητα στην επικοινωνία και στην δυνατότητα του να χτίζεται μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης με κοινή κατεύθυνση.

Να αναζητάς και να τα ζητάς τα θέλω σου…

3. Ποιο είναι το δικό σου εκπαιδευτικό υπόβαθρο, η εμπειρία σου, και έχοντας λάβει ποια εκπαίδευση καλείσαι να γυμνάζεις ολοένα και περισσότερους αθλητές και αθλούμενους;

Το 2009 αποφοίτησα από το ΓΕΛ Ελασσόνας και ξεκίνησα τις σπουδές μου στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών στην ειδικότητα δρόμων κλασσικού αθλητισμού και συγκεκριμένα στις μεγάλες αποστάσεις. Εκεί μου δόθηκε το ερέθισμα να ερευνήσω και να συγγράψω την διατριβή μου με θέμα την ενεργειακή κατανάλωση στο τρέξιμο για κάθε μεταβολή 1% στην κλίση του εδάφους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ορεινού τρεξίματος.
Παράλληλα, το 2019 ξεκίνησαν οι σπουδές μου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Άθληση και Υγεία» της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ. Ακόμη από το 2016, έχω συμμετέχει σε ερευνητικές δημοσίευες με θέμα τη παιδική παχυσαρκία, την αποδοση εφήβων καθώς και στη επίδραση της τηλεκπαίδευσης σε μαθητές με αυτισμό. Οι ερευνητικές ανησυχίες συνεχίζονται και την τρέχουσα περίοδο απασχολούμαι με τη μελέτη της απόδοσης σε μεγάλες αποστάσεις, τις μυοσκελετικές κακώσεις, και τις φυσιολογικές προσαρμογές έπειτα από παρατεταμένη άσκηση.

4. Κάθε άτομο είναι σωματικά και εγκεφαλικά διαφορετικό, πως μπορείς να διαχειρίζεσαι διαφορετικά άτομα με ποικίλες συνθήκες έχοντας πάντα ως στόχο το καλύτερο δυνατό;

Το κλειδί για την επιτυχία της σχέσης προπονητή αθλητή αλλά και την ανίχνευση όλων των παραμέτρων οι οποίες είναι σημαντικές για την επίτευξη των στόχων. Τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του αθλητή, οι δείκτες κόπωσης, το περιβάλλον που προπονείτε η διατροφή του αλλά και η διάθεσή του αποτελούν ξεχωριστούς πυλώνες για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό κομμάτι για εμένα είναι η ουσιαστική επικοινωνία αθλητή-προπονητή, μια επικοινωνία που θα μπορεί να ενισχύει την ολιστική προσέγγιση των στόχων.
Είναι λογικό σε όλες τις προσπάθειες να υπάρχουν διαφωνίες, ενστάσεις, ή και εντάσεις, στο τέλος όμως πάντα κερδίζει η αγάπη για το τρέξιμο και το όνειρο του «παρακάτω».

Να ακούς, να επεξεργάζεσαι, να ρωτάς, να δοκιμάζεις ξανά, και ξανά, και ξανά

5. Πολύς κόσμος δυσκολεύεται να αποφασίσει που να δώσει βάση όταν προπονείται για το ορεινό τρέξιμο, εσύ ποια προσέγγιση έχεις στο θέμα αυτό;

Το πιο σημαντικό στοιχείο για τις σωστές επιλογές είναι η σωματογνωσία και αντίληψη της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε κάθε στιγμή. Η επίγνωση των επιλογών μας επίσης συμβάλλει στο αποτέλεσμα που επιδιώκουμε, και στην προκειμένη περίπτωση για εμένα η λύση είναι η εμπιστοσύνη στα θέλω με την καθοδήγηση των ειδικών.

«Ο δρόμος των επιλογών μας έχει πάντα προορισμό, όρισέ τον εσύ……»

6. Ποια είναι η δική σου ανταμοιβή στη διαρκή προσπάθεια που κάνεις να εξελίσσεις τους αθλητές σου;

Η πιο σημαντική ανταμοιβή για εμένα είναι να βλέπω τα μέλη της ομάδας μου, τον καθένα ατομικά, να βάζουν διαρκώς στόχους, να προσπαθούν να πετυχαίνουν, να αποτυγχάνουν και να ξανά προσπαθούν μέχρι να κερδίσουν τα θέλω τους. Η εμπιστοσύνη και η πίστη στον εαυτό μας είναι ένα συνεχώς εξελισσόμενο παιχνίδι που μας βελτιώνει όλους!

«Ό,τι φαντάστηκα είχε τις πιο δυνατές αναμνήσεις»

7. Για το τέλος, πως θα ήθελες να εξελιχθεί ιδανικά το 2022 για εσένα και τους αθλητές με τους οποίους συνεργάζεσαι;

Κάτι που θα ήθελα πολύ να πέτυχω, είναι να δίνω διαρκώς την παρακίνηση στους ανθρώπους να δοκιμάζουν και να γνωρίζουν το τρέξιμο στηρίζοντας τους σε όλες τις ευχάριστες αλλά και τις δύσκολες στιγμές. Όνειρο ζωής για μένα είναι να δημιουργήσω ένα περιβάλλον όπου η άσκηση θα αποτελεί το μέσο έκφρασης, επικοινωνίας και διεκδίκησης των όσων θέλουμε, χωρίς περιορισμούς για κανέναν.

Να ονειρεύεστε και να δοκιμάζετε σαν να ζείτε τον πιο μεγάλο έρωτα, και εκείνος να ξανά φουντώνει.…

Κλείνοντας θα ήθελα να μοιραστώ πως μέσα από αυτή τη διαδικασία της συνεχούς εξέλιξης, νιώθω πολύ τυχερός γιατί έχουν έρθει άνθρωποι στη ζωή μου που η επικοινωνία μαζί τους αποτελεί ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να βελτιώνομαι εγώ και μαζί μου να παρασύρω και τους ίδιους στις διαδρομές των ονείρων τους…

Κάπως έτσι, γνωρίσαμε μέσα από ένα σύντομο παιχνίδι ερώτησης – απάντησης τον – κατά πολλούς – δραστήριο και πολυάσχολο προπονητή δρόμων αντοχής Δαβιώτη Θεόδωρο, «πρωτεργάτη» της ομάδας DRC Athens.

Για το τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε αθλητή που πέτυχε το στόχο του, υπάρχει ένας προπονητής – πλοηγός στην επίτευξη αυτού του στόχου. Κάθε προπονητής πρώτα πιστεύει στον αθλητή, έπειτα σχεδιάζει το πλάνο και τελικά προσαρμόζει τα βήματα της επίτευξης με βάση τις ικανότητες και ιδιαιτερότητες του αθλητή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για περισσότερες πληροφορίες από τον κόσμο του τρεξίματος, άρθρα, συνεντεύξεις και συμβουλές:

Web Team

Θοδωρής
Βαλεντίνος
Βάσω
Εμμανουήλ