Skip to main content
Γκιώνα – Στο ψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας

Γκιώνα – Στο ψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας

8 Μαρτίου 2022
Συγγραφέας / Πηγή: Μανώλης Πούρικας

Στη νέα σειρά άρθρων της DRC Athens με θέμα τους ορεινούς προορισμούς της χώρας μπορεί κανείς να εντοπίσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτούς, να λάβει ιδέες για εκδρομές και δραστηριότητες, καθώς και να ενημερωθεί για τα κύρια γνωρίσματα και τα σημεία ενδιαφέροντος κάθε προορισμού. Η ομάδα μας δύναται να αναλάβει την οργάνωση εκδρομών, camp, αναβάσεων, πεζοποριών και πολλών ακόμη δραστηριοτήτων με μόνη προϋπόθεση την όρεξη και την αγάπη για το στοιχείο.

Τα 2.510m ύψους της την κατατάσσουν στην 5η θέση της λίστας με τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας. Τοποθετείται μεταξύ των ορεινών μαζών του Παρνασσού και των Βαρδουσίων ενώ βόρεια της όχι πολύ μακριά βρίσκεται και η Οίτη. Οι κοντινότερες προς αυτή πόλεις είναι η Λαμία και η Άμφισσα με τη λίμνη του Μόρνου να βρέχει τους πρόποδες του βουνού από τα δυτικά. Η ψηλότερη κορυφή ονομάζεται Πυραμίδα και τα κύρια φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της Γκιώνας είναι οι 2 μεγάλες χαράδρες της, της Ρεκάς και του Λαζορέματος, καθώς και η κάθετη ορθοπλαγιά της Συκιάς. Σημειώνεται πως είναι από τα βουνά στα οποία μια στοιχειώδης γνώση και εξοικείωση με το ορεινό στοιχείο απαιτείται, καθώς μερικά σημεία του χρήζουν γνώσεων αναρρίχησης.

Το βουνό διαθέτει 3 αρκετά ενδιαφέρουσες και αξιόλογες πεζοπορικές διαδρομές. Η πρώτη φυσικά είναι η ανάβαση στην πυραμίδα από την Καλοσκοπή, η δεύτερη είναι η διάσχιση της Ρεκάς, και η 3η είναι η ανάβαση του Λαζορέματος. Ας τις δούμε λοιπόν με τα όποια στοιχεία και τις πληροφορίες που πιθανώς θα χρειαστούμε:

Ανάβαση στην Πυραμίδα από την Καλοσκοπή
Η Καλοσκοπή είναι ένα χωριό στους βορειοανατολικούς πρόποδες της Γκιώνας το οποίο παλαιότερα, όσο ακόμη εμφάνιζε κάποια δραστηριότητα και κατοικούνταν από εκατοντάδες, θεωρούνταν κεφαλοχώρι της περιοχής. Η διαδρομή είναι σχεδόν 12 χιλιόμετρα αν και το καλοκαίρι με κατάλληλο αυτοκίνητο μπορεί κανείς να προσπεράσει τα πρώτα 7 χιλιόμετρα της διαδρομής τα οποία είναι χωματόδρομοι και δασικοί δρόμοι ξεκινώντας την πεζοπορία από τη θέση «Κάρκανος».
Η διαδρομή εκκινεί έξω από το χωριό, πάνω από το νεκροταφείο από όπου χρησιμοποιούμε τον δασικό δρόμο που απομακρύνεται Νοτιοδυτικά. Θα τον ακολουθήσουμε πιστά χωρίς να στρίψουμε σε καμία διασταύρωσή του με άλλους δρόμους και έπειτα από 7 περίπου χιλιόμετρα και 600m θετικής υψομετρικής, στον Κάρκανο, θα συνεχίσουμε ευθεία για το μονοπάτι.

Από εδώ και έπειτα η κλίση γίνεται πιο ανηφορική αλλά το μονοπάτι όντας καλά πατημένο και διακριτά φανερό, δεν θα μας δυσκολέψει σημαντικά. Στόχος μας είναι αρχικά η άφιξη στη Βαθιά Λάκκα και τη στάνη του Σιότροπου, μια μικρή σχηματισμένη κοιλάδα σε ένα υψίπεδο του βουνού το οποίο ενδείκνυται για κατασκήνωση καθώς υπάρχει πρόσβαση σε νερό και το σημείο γενικώς δεν είναι εκτεθειμένο στα ορεινά καιρικά φαινόμενα. Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής, αυτό που ξεκινά από την Βαθιά Λάκκα και καταλήγει στην κορυφή, εμφανίζει άλλη μια αλλαγή στην κλίση, καθώς επίσης αλλάζει και η όψη του μονοπατιού χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να χαθεί κάποιος. Ένα πέρασμα από το διάσελο Πυραμίδας – Παλιοβούνας, και η κατάκτηση της Στερεάς Ελλάδας είναι θέμα μερικών ακόμη μέτρων πλέον.
Η θέα από την κορυφή φυσικά είναι καθηλωτική καθώς ουσιαστικά ο πεζοπόρος είναι σε θέση να λάβει ένα σύντομο μάθημα ορεινής γεωγραφίας κοιτώντας απλά γύρω του. Βελούχι, Βαρδούσια, Παρνασσός, Οίτη, Μόρνος, και στο βάθος ο Μαλιακός κόλπος.
Στο σύνολό της η διαδρομή αυτή διαρκεί περί τις 6 ώρες με έναν μέσο πεζοπορικό ρυθμό ενώ αν χρησιμοποιηθεί αυτοκίνητο και γίνουν τα τελευταία 5 χιλιόμετρα αντί της πλήρους διαδρομής, ο χρόνος «πέφτει» στις 4 περίπου ώρες.

Διάσχιση Ρεκάς
Η χαράδρα έχει μήκος περίπου 11 km και η διαδρομή διάσχισής της ξεκινά από το Καταφύγιο Γκιώνας και καταλήγει στο χωριό Βίνιανη. Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με την ανηφορική φορά, είτε με την κατηφορική, με την πρώτη να διαρκεί περίπου 5 ώρες και τη 2η να μειώνει το χρόνο περίπου στις 3-4. Η χλωρίδα εντός της χαράδρας εμπεριέχει σπάνια φυτά ενώ η γενικότερη όψη του περιβάλλοντός της είναι γεμάτη πράσινο και δροσιστική το καλοκαίρι.

Το μοναδικό σημείο υδροδοσίας της διαδρομής μας βρίσκεται περίπου στα μισά και είναι η πηγή «Μύλος» η οποία όμως βρίσκεται περίπου 300m εκτός της κοίτης, στον άξονα μιας δευτερεύουσας ρεματιάς. Οι κάθετοι «τοίχοι» ανάμεσα στους οποίους σχηματίζεται η ρεματιά έχουν υψομετρική διαφορά σε σχέση με τα βαθύτερα σημεία μέχρι και 800m κάνοντας τη χαράδρα αυτή, τη μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή της Στερεάς Ελλάδας. Όπως προαναφέρθηκε, η διαδρομή της διάσχισης μπορεί να ακολουθηθεί είτε ανηφορικά, είτε κατηφορικά, με τα υψόμετρα των 2 άκρων, της Βίνιανης δηλαδή και του καταφυγίου, να είναι 530 και 1.750m αντίστοιχα.

Ανάβαση Λαζορέματος

Η ανάβαση αυτή έχει σαν εκκίνηση το χωριό Συκιά στους Νοτιοδυτικούς πρόποδες του βουνού, με τη διαδρομή μας να ξεκινά στην κρήνη της βόρειας εισόδου του χωριού. Πηγαίνοντας παράλληλα με τη ρεματιά για λιγότερο από ένα χιλιόμετρο, τέμνουμε το ρέμα και ανηφορίζουμε προς την Πλάκα της Συκιάς. Μετά από αρκετά «ζιγκ – ζαγκ» και τραβερσάροντας ψηλά καταλήγουμε στον αυχένα στο σημείο που διασταυρώνεται το μονοπάτι μας με το μονοπάτι Καραγιάννη. Ανηφορίζουμε μέχρι το λιβάδι του Λάζου και θα καταλάβουμε πως βρισκόμαστε εκεί όταν στα αριστερά μας θα ξεπροβάλλει μια καλύβα λίγο πιο κάτω από μια μικρή κτηνοτροφική μονάδα.

Όντας προωθημένοι στο βράχο «Νησί» αφότου έχουμε προσπεράσει την πηγή «Χαλίκι», συναντάμε τα πρώτα κόκκινα σημάδια. Στο χείλος της Βαθιάς Λάκκας εντοπίζουμε μια τραβέρσα με τη βοήθεια της οποίας θα φτάσουμε σε μια μικρή κοιλάδα από όπου θα αναζητήσουμε τη Διασέλα, κοινώς, τον αυχένα Πλατυβούνας – Πυραμίδας. Η κορυφή του βουνού είναι θέμα μερικών λεπτών πεζοπορίας πια και η θέα παραμένει σαγηνευτική.

Είναι όμως η πεζοπορία η μόνη δραστηριότητα την οποία η Γκιώνα μπορεί να φιλοξενήσει;

Φυσικά και όχι, καθώς το ορειβατικό σκι έρχεται για να δώσει στους επίδοξους επισκέπτες αναβάσεις και καταβάσεις που θα τις θυμούνται.

Ορειβατικό Σκι
Η πρώτη διαδρομή που συστήνουμε, συμπίπτει με αυτή που αναφέρθηκε παραπάνω, με εκκίνηση το χωριό της Καλοσκοπής και τελικό προορισμό την κατάκτηση της Πυραμίδας. Είναι μια διαδρομή – πρόκληση ως προς την ανάβαση, λόγω των κλίσεων που θα απαιτήσουν από τον σκιέρ καλή διαχείριση δυνάμεων και αρκετούς ελιγμούς, αλλά κοιτώντας πίσω και κάτω, μπορούμε να παίρνουμε κουράγιο και κίνητρα για την επερχόμενη κατάβαση με ανυπομονησία.
Η δεύτερη διαδρομή που συστήνουμε είναι η διαδρομή Μνήματα – Πλατυβούνα. Πρόκειται για μια σαφώς ευκολότερη και συντομότερη διαδρομή με ηπιότερες κλίσεις και μικρότερη δυσκολία, αλλά δεν παύει να μας φέρνει σε μια επαφή με το βουνό με τρόπο που μόνο το ορειβατικό σκι μπορεί να μας προσφέρει.

Τι να κάνεις οπωσδήποτε κατά την επίσκεψη σου στην περιοχή της Γκιώνας:
1. Να επισκεφθείς το πανέμορφο χωριό Λιδωρίκι με θέα τη Λίμνη του Μόρνου στους Δυτικούς πρόποδες του βουνού.
2. Να σταθείς στην κορυφή της Πυραμίδας αντικρύζοντας τον Παρνασσό, την Οίτη, τα Βαρδούσια, το Βελούχι, και ό,τι άλλο οι συνθήκες ορατότητας επιτρέπουν για ένα σύντομο μάθημα γεωγραφίας.
3. Να επισκεφθείς το χωριό Βάργιανη και να πεζοπορήσεις στην επιβλητική και εντυπωσιακή Νεραϊδοσπηλιά.

Αυτό ήταν σε μια σύντομη περιγραφή το «Ασέληνο» όρος (ή Γκιώνα) με τις γύρω περιοχές σε μια πρώτη επιδερμική ματιά. Είτε πρόκειται για μια εξόρμηση φυσιολατρικού χαρακτήρα, είτε για το σχεδιασμό μιας απαιτητικής ανάβασης αθλητικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Γκιώνας η DRC Athens δεσμεύεται για την επίτευξη αυτών.

Για αρκετούς ακόμη προορισμούς που αποτελούν κομμάτι του φυσικού πλούτου της χώρας μας και συνδυάζουν παράλληλα αθλητικό ενδιαφέρον μείνετε συντονισμένοι στις σελίδες μας στα social media καθώς και στη διεύθυνση www.drcathens.gr .

Ενημερωθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας, και απευθύνετε οποιαδήποτε ερώτηση αφορά την οργάνωση της εξόρμησης σας στη σελίδα Distance Running Center Athens στο Facebook, στη σελίδα μας στο Instagram @drc_athens καθώς και στη διεύθυνση drcathens@gmail.com.

Για περισσότερες πληροφορίες από τον κόσμο του τρεξίματος, άρθρα, συνεντεύξεις και συμβουλές:

Web Team

Θοδωρής
Βαλεντίνος
Βάσω
Εμμανουήλ