Skip to main content
Πήλιο – Βουνό, θάλασσα, ή μήπως και τα 2;

Πήλιο – Βουνό, θάλασσα, ή μήπως και τα 2;

24 Φεβρουαρίου 2022
Συγγραφέας / Πηγή: Μανώλης Πούρικας

Στη νέα σειρά άρθρων της DRC Athens με θέμα τους ορεινούς προορισμούς της χώρας μπορεί κανείς να εντοπίσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτούς, να λάβει ιδέες για εκδρομές και δραστηριότητες, καθώς και να ενημερωθεί για τα κύρια γνωρίσματα και τα σημεία ενδιαφέροντος κάθε προορισμού. Η ομάδα μας δύναται να αναλάβει την οργάνωση εκδρομών, camp, αναβάσεων, πεζοποριών και πολλών ακόμη δραστηριοτήτων με μόνη προϋπόθεση την όρεξη και την αγάπη για το στοιχείο.

Ένα από τα «δυνατά χαρτιά» της Μαγνησίας αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα, αποτελεί το πανέμορφο Πήλιο. Κυριολεκτικά στους πρόποδές του βρίσκεται η πόλη του Βόλου, και τόσο η εύκολη πρόσβαση όσο και η άριστη αξιοποίηση του βουνού από κάθε πλευρά, καθιστούν το Πήλιο έναν αγαπημένο προορισμό για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα κάθε εποχή του χρόνου. Παρότι δεν πρόκειται για κάποια από τις ιδιαίτερα μεγάλες ορεινές μάζες της χώρας μας, το σύνολο των δραστηριοτήτων που ο προορισμός αυτός έχει να προσφέρει στον επισκέπτη είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να συνδυάσει κανείς σχεδόν τα πάντα. Χαρακτηριστικότατο γνώρισμα της περιοχής, αποτελεί το γεγονός ότι το Πήλιο δύναται να εκμεταλλεύεται εξίσου καλά κάθε εποχή του χρόνου χωρίς να μπορεί να διακρίνει κανείς αν υπάρχει η τέλεια περίοδος να το επισκεφθείς.

Η υψηλότερη κορυφή του βουνού βρίσκεται στα 1.624m και ονομάζεται Πουριανός Σταυρός αλλά δεν είναι επισκέψιμη λόγω της ύπαρξης στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ενώ άλλες σημαντικές και γνωστές κορυφές με χαμηλότερα ύψη είναι οι κορυφές Κοτρώνι, Πλιασίδι, Αηδονάκι, Αγριόλευκες κ.ά. Ας δούμε παρακάτω μερικές από τις κυριολεκτικά αμέτρητες δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να επιδοθεί κανείς στον υπέροχο αυτόν τόπο.

Πεζοπορία και ορεινό τρέξιμο
Ένα από τα χαρακτηριστικά του Πηλίου που κερδίζει την εύνοια και την αδυναμία όσων το επισκέπτονται για να διαβούν τις αμέτρητες διαδρομές του, είναι αρχικά η ποιότητα του εδάφους του και έπειτα τα υποδειγματικά καλοσυντηρημένα μονοπάτια του. Οι διαδρομές που μπορεί να «σκαρώσει» κανείς είναι ιδιαίτερα πολλές με τους συνδυασμούς κλίσεων, αποστάσεων και υψομετρικών στοιχείων να ποικίλουν. Το ίδιο ισχύει και για τα σημεία από τα οποία μπορεί κανείς να ξεκινήσει και να τερματίσει τρέχοντας ή περπατώντας. Ενδεικτικά, κάποια hot σημεία και διαδρομές από τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν και να προκύψουν ενδιαφέρουσες διαδρομές είναι:

Κεντρικό Πήλιο
Μακρυνίτσα – Πουρί
Μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της κορυφής του Πουριανού Σταυρού, μέσω της Λαγωνίκας, μέσω του Δυτικού Καταφυγίου, ή από τις Καψάλες. Οι διαδρομές αυτές είναι περίπου 18 χιλιόμετρα σε απόσταση ενώ η θετική υψομετρική τους ανέρχεται στα 1.000 περίπου μέτρα με την κατάβαση να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη. Δεν απαιτείται σε κανέναν βαθμό κάποια εξοικείωση με την αναρρίχηση ή οτιδήποτε παρεμφερές, παρά μόνο μια στοιχειώδης φυσική κατάσταση και η δέουσα προετοιμασία από πλευράς προμηθειών και πεζοπορικού εξοπλισμού. Η διαδρομή έρχεται να ενώσει τις δύο πλευρές του βουνού, εκείνη με θέα τον Παγασητικό και την αντίστοιχη με θέα στο Αιγαίο και το θέαμα όπως είναι εύκολο να φανταστεί κανείς, κρύβει πολλές συγκινήσεις.

Πορταριά – Το μονοπάτι των κενταύρων
Είναι ίσως μια από τις δημοφιλέστερες διαδρομές της δυτικής πλευράς του βουνού καθώς είναι εύκολη ως προς τη πραγματοποίησή της και καταφέρνει σε πολύ μικρή απόσταση να δίνει μια περιεκτικότατη γεύση του τι εστί Πήλιο. Τα μονοπάτια την άνοιξη και το καλοκαίρι γεμίζουν με χρώμα από τα λουλούδια, και τα πλατάνια όλο το χρόνο δίνουν μια γενναιόδωρη σκιά. Το έδαφος είναι παντού μαλακό χωμάτινο χωρίς ιδιαίτερα τεχνικά στοιχεία ενώ συναντά κανείς και μερικά μικρά γεφύρια για να διασχίζει τα ρυάκια που σχηματίζονται. Είναι μια διαδρομή ό,τι πρέπει για «εθισμό» με το στοιχείο σε νέο κόσμο που τώρα μαθαίνει το βουνό γενικότερα, με υψηλή ανταμοιβή σε εικόνες και χαμηλές απαιτήσεις. Το μήκος της είναι 2 χιλιόμετρα και διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα σε χαλαρό πεζοπορικό ρυθμό. Ξεκινά από την πρώτη ρεματιά που συναντάμε στον δρόμο Πορταριάς – Μακρυνίτσας σε απόσταση μόλις 250m από τη διασταύρωση Χάνια – Πορταριά – Μακρυνίτσα, συνεπώς η εύκολη πρόσβαση εκεί είναι άλλο ένα μεγάλο plus.

Ανατολικό Πήλιο
Όταν αναφερόμαστε στο Αν. Πήλιο, κάνουμε λόγο ουσιαστικά για την διοικητική ενότητα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου. Περιγράφουμε λοιπόν τις διαδρομές που μπορεί να πραγματοποιήσει κανείς, συνήθως από τις περιοχές ψηλά στο Κεντρικό Πήλιο με κατάληξη στα χαμηλότερα υψόμετρα των παραθαλάσσιων περιοχών που αντικρύζουν το Αιγαίο. Το αρκετά αναπτυγμένο δίκτυο διαδρομών συγκλίνει κατά πλειοψηφία στις περιοχές της Ζαγοράς και της Τσαγκαράδας. Ας δούμε λοιπόν μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις που αφορούν διαδρομές με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου υπό τη σκιά των αμέτρητων πλατάνων της διαδρομής.

Ζαγορά – Χορευτό
Χαρακτηρίζεται ως σχετικά εύκολη και «φιλική», προς τον άπειρο πεζοπόρο, πορεία, καθώς διανύεται στην κατηφορική εκδοχή της εντός μίας ώρας. Το μήκος της είναι 2.8km και ξεκινά από την περιοχή της Αγ. Κυριακής, από όπου περνώντας την ομώνυμη κρήνη προωθούμαστε στο καστανόδασος. Κατά διαστήματα το μονοπάτι έχει τη μορφή καλντεριμιού ενώ αργότερα αποκτά τη μορφή χωματοδρόμου αρκετά κοντά στον οικισμό του Χορευτού. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις επί του αντικειμένου ή κάποια αντοχή πέραν των φυσιολογικών, αλλά εννοείται πως πάντα μια προετοιμασία πρέπει να γίνεται.

Αγ. Ιωάννης – Νταμουχάρη
Αν η διαμονή μας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Αγ. Ιωάννη, και μάλιστα καλοκαιρινούς μήνες, η διαδρομή που θα περιγράψουμε είναι πραγματικά αναγκαίο να μπει στο πρόγραμμα. Ξεκινώντας από τον Αγ. Ιωάννη, την παραλία Παπά Νερό, ή ακόμη και από την παραλία της Πλάκας, περιγράφουμε μια εύκολη και απολαυστική διαδρομή που δεν διαρκεί περισσότερο από μια ώρα, με το μήκος να είναι περίπου 2.5km (με εκκίνηση τον Αγ. Ιωάννη) και τις όποιες δύσκολες εναλλαγές κλίσεων να απουσιάζουν. Με κατεύθυνση Νοτιοανατολικά, ακολουθούμε την παραλιακή οδό μέχρι το σημείο που διασχίζουμε τη μεταλλική γέφυρα του ρέματος της Μαυρούτσας.

Συνεχίζουμε περνώντας από τη ζώνη του οικισμού Παπά Νερό με το μονοπάτι να μας οδηγεί κυριολεκτικά μόνο του στη διαδρομή μας. Περπατώντας σε ελικοειδές καλντερίμι και ανηφορίζοντας, θα συναντήσουμε έναν χαρακτηριστικό τσιμεντένιο δρόμο που εξυπηρετεί τα διάφορα τουριστικά συγκροτήματα μέχρι να προωθηθούμε στο οδικό δίκτυο και να ακολουθήσουμε τη σήμανση για τον προορισμό μας. Το δυσκολότερο αυτής της διαδρομής;
Φυσικά, το να μην κάνεις πολλές στάσεις για να απολαύσεις πίσω σου τη θέα του Αιγαίου.

Τσαγκαράδα – Νταμουχάρη
Άλλη μια απολαυστική διαδρομή με προορισμό το φυσικό λιμανάκι της Νταμουχάρης που μπορεί να πραγματοποιήσει κανείς μέσα σε μια μόλις ώρα. Εκκίνηση θα λάβουμε από το πάνω μέρος της συνοικίας Αγ. Κυριακής. Τα waypoints μας σε αυτή την 3 χιλιομέτρων πεζοπορία, θα είναι η εκκλησία της Αγ. Κυριακής, η μνημειακή κρήνη Φοινικόπουλου, και το Χαλόρεμα. Όλες οι συνδέσεις μεταξύ αυτών των σημείων είναι καλαίσθητα μονοπάτια και καλντερίμια, ενώ σε συγκεκριμένα σημεία διασχίζουμε κάθετα κάποιους ασφάλτινους δρόμους του οδικού δικτύου. Περνάμε το Χαλόρεμα χρησιμοποιώντας μια όμορφη ξύλινη γέφυρα, ώστε να βρεθούμε στη Νότια είσοδο του οικισμού από όπου μπορούμε πια εύκολα να οδηγηθούμε στο λιμανάκι με τα λείψανα του παλιού κάστρου.

Mountain Bike
Τα εδαφικά χαρακτηριστικά του Πηλίου καθώς και το πλούσιο δίκτυο διαδρομών που αυτό διαθέτει, καθιστούν το βουνό των Κενταύρων ένα ιδανικό μέρος για ποδηλατικές εξορμήσεις. Διαδρομές σε μαλακό χώμα, κάτω από πλατάνια, δίπλα από ρυάκια, με θέα τον Παγασητικό και το Αιγαίο, με κάθε δυνατό συνδυασμό απόστασης και υψομετρικής, περιμένουν όσους ασχολούνται με το Mountain Bike να τις γευτούν με αναβάσεις και καταβάσεις που θα ανταμείψουν και τον πιο απαιτητικό.

Οι εκκινήσεις των περισσότερων διαδρομών βρίσκονται στα χωριά του Κεντρικού Πηλίου (Μακρυνίτσα, Χάνια, Πορταριά) και είτε κυκλώνουν μερικές από τις κορυφές του βουνού, είτε πρόκειται για διαδρομές διάσχισης του βουνού κατά μήκος ή κατά πλάτος.

Χιονοδρομία
Όσον αφορά τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, το Πήλιο έρχεται να «χορτάσει» κάθε επιθυμία για εξερεύνηση και θεαματικές καταβάσεις. Στη θέση «Αγριόλευκες» βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου με τις πίστες του να «βλέπουν» ταυτόχρονα σε Αιγαίο και Παγασητικό ενώ με καθαρή ατμόσφαιρα διακρίνονται επίσης ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος.

Αναρρίχηση
Οι αναρριχητικές διαδρομές του Πηλίου είναι πολυάριθμες με κάποιες να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη του Βόλου, κάποιες άλλες να είναι καλά κρυμμένες σε σημεία του ανατολικού Πηλίου ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και κάποιες να βρίσκονται στην είσοδο της πόλης από την εθνική οδό στο ύψος του Αλμυρού.

Στους πρόποδες του Πηλίου έχουμε τα αναρριχητικά πεδία του Αγ. Νικολάου όπου ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 5 διαδρομές κλιμακούμενης δυσκολίας, το αναρριχητικό πεδίο του Σαρακινού, της Κουκουράβας, αλλά και της παραθαλάσσιας Αγριάς. Συναντάμε επίσης αναρριχητικά πεδία στον Μυλοπόταμο, την παραλία του πιο φημισμένου ίσως χωριού του Πηλίου, την Τσαγκαράδα. Το αναρριχητικό πεδίο του Μυλοπόταμου περιλαμβάνει 4 διαδρομές μαγευτικής ομορφιάς μικρής έως μέτριας δυσκολίας. Τέλος, το αναρριχητικό πεδίο των Κοφών, στην είσοδο της πόλης κοντά στον Αλμυρό, περιλαμβάνει άλλες 2 περιοχές φτάνοντας το σύνολο των χαρτογραφημένων πεδίων στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας στις 20.

Κολύμπι
Και αν κάποιος μαζί με όλες αυτές τις δραστηριότητες θέλει να συνδυάσει και ένα απολαυστικό κολύμπι στα γαλάζια νερά των ακτών του Πηλίου, δεν έχει παρά μόνο να συγκρατήσει τις παρακάτω παραλίες. Έχουμε λοιπόν:
Αγ. Ιωάννης, Νταμούχαρη, Πλάκα, Χορευτό, Παπά Νερό, Μυλοπόταμος, Φακίστρα, Άγ. Σαράντα, Ποτιστικά.

Πολλές ακόμη οι επιλογές, με το κύριο κοινό γνώρισμα όλων αυτών να είναι τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά που από την ανατολή μέχρι και τη δύση του ηλίου είναι σε θέση να μας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης με το κολύμπι.

Τι να κάνεις οπωσδήποτε κατά την επίσκεψη σου στο Πήλιο:
1. Να πιεις μια ζεστή σοκολάτα στη Μακρυνίτσα με θέα τον Βόλο και τον Παγασητικό, απολαμβάνοντας ένα τοπικό παραδοσιακό γλυκό.
2. Να επιβιβαστείς στο θρυλικό τραινάκι «Μουτζούρης» του Πηλίου.
3. Να κατασκηνώσεις σε κάποια από τις πανέμορφες παρθένες παραλίες του Ανατολικού Πηλίου, και να ξυπνήσεις νωρίς περιμένοντας τον ήλιο να ανατείλει μέσα από το Αιγαίο.

Αυτό ήταν σε μια σύντομη περιγραφή το βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, με τις γύρω περιοχές σε μια πρώτη επιδερμική ματιά. Είτε πρόκειται για μια εξόρμηση φυσιολατρικού χαρακτήρα, είτε για το σχεδιασμό μιας απαιτητικής ανάβασης αθλητικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Πηλίου η DRC Athens δεσμεύεται για την επίτευξη αυτών.
Για αρκετούς ακόμη προορισμούς που αποτελούν κομμάτι του φυσικού πλούτου της χώρας μας και συνδυάζουν παράλληλα αθλητικό ενδιαφέρον μείνετε συντονισμένοι στις σελίδες μας στα social media καθώς και στη διεύθυνση www.drcathens.gr .

Ενημερωθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας, και απευθύνετε οποιαδήποτε ερώτηση αφορά την οργάνωση της εξόρμησης σας στη σελίδα Distance Running Center Athens στο Facebook, στη σελίδα μας στο Instagram @drc_athens καθώς και στη διεύθυνση drcathens@gmail.com.

Για περισσότερες πληροφορίες από τον κόσμο του τρεξίματος, άρθρα, συνεντεύξεις και συμβουλές:

Web Team

Θοδωρής
Βαλεντίνος
Βάσω
Εμμανουήλ