Skip to main content
Πού να τρέξεις στην Αθήνα – Δυτικός Τομέας

Πού να τρέξεις στην Αθήνα – Δυτικός Τομέας

8 Φεβρουαρίου 2022
Συγγραφέας / Πηγή: Μανώλης Πούρικας

Άλλη μια νέα, και σίγουρα χρήσιμη, σειρά άρθρων από την ομάδα DRC Athens καταφθάνει. Πρόκειται για έναν περιεκτικό και εύχρηστο οδηγό τον οποίο κανείς μπορεί να συμβουλευτεί ώστε να αποκτήσει μια γενική εικόνα των σημείων τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την προπόνησή του, είτε αυτή είναι σε ευθεία, είτε είναι σε βουνό.

Η σειρά αυτή θα αποτελείται από προτάσεις που αφορούν την Αθήνα (χωρισμένη σε Βόρειο, Νότιο και Κεντρικό τομέα), τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και τη Λάρισα.

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί μια «παρέκκλιση» από το αρθρογραφικό μας πρόγραμμα, καθώς γράφτηκε ως προσθήκη στην αρχική μας σειρά. Για τους αναγνώστες μας λοιπόν που ζήτησαν μερικά νέα μέρη για να τρέξουν στα Δυτικά της πρωτεύουσας, είμαστε εδώ με προτάσεις που θα σας βγάλουν από το σπίτι και θα σας βάλουν στον πειρασμό να τις δοκιμάσετε. Στα μέρη αυτά συμπεριλαμβάνονται το Άλσος Περιστερίου, το ΚΕΒΟΠ Χαϊδαρίου, το Πάρκο Τρίτση, το Μπαρουτάδικο, ο Βοτανικός Κήπος, και το όρος Αιγάλεω.

Αν υπάρχει κάποια άλλη περιοχή στην οποία επιθυμείτε να αναφερθούμε μελλοντικά, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο, παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να το αναλάβουμε. Ακόμη, μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας προτάσεις, παρατηρήσεις και τις φωτογραφίες σας από τις δημοφιλέστερες και αγαπημένες διαδρομές κάθε περιοχής.

Ας δούμε μερικά σημεία και κάποιες διαδρομές όπου μπορεί κανείς να προπονηθεί στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας.

Σημεία προπόνησης στην ευθεία

1. Άλσος Περιστερίου
Πολύ κοντά στη στάση Μετρό «Ανθούπολη» και όχι πολύ μακριά από τη Λ. Θηβών, βρίσκουμε το Άλσος Περιστερίου. Εδώ και μια δεκαετία δίνει μια πράσινη ανάσα στο πυκνοκατοικημένο αστικό περιβάλλον ενός εκ των μεγαλύτερων δήμων της Αθήνας, το Δήμο Περιστερίου. Η κυκλική διαδρομή του είναι σχετικά μικρή, μόλις 600m και χωρίς εναλλαγές στις κλίσεις, αλλά αν κάποιος βιάζεται να κάνει μια γρήγορη προπόνηση σε ευθεία, το άλσος είναι εκεί για να τον εξυπηρετήσει. Ακόμη, μπορεί κανείς να κάνει χρήση των σκαλοπατιών του θεάτρου δίπλα για μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης ή αλτικά σετ.

2. ΚΕΒΟΠ Χαϊδαρίου
Στην περιοχή του Χαϊδαρίου, πλησίον του Αττικού Νοσοκομείου και λίγο ψηλότερα της Λ. Αθηνών βρίσκουμε το γήπεδο του ΚΕΒΟΠ Χαϊδαρίου. Το αθλητικό κέντρο Χαϊδαρίου βρίσκεται δίπλα από το σκοπευτήριο της περιοχής και διαθέτει αρκετά καλά συντηρημένο ταρτάν με 6 διαδρομές. Στις διαδρομές αυτές μπορεί κανείς να τρέξει και μάλιστα το στάδιο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο συνωστισμό καμία ώρα της ημέρας συνεπώς μπορεί ο οποιοσδήποτε να προπονηθεί ξέγνοιαστος.

Εκτός όμως από την προπόνηση στα διάφορα γήπεδα, υπάρχει και η δυνατότητα τρεξίματος στις διαδρομές του Δάσους Χαϊδαρίου αρκετά κοντά. Επίσης, το αθλητικό συγκρότημα βρίσκεται στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους όπου μπορεί κανείς να «βάλει» μερικά ορεινά και trail χιλιόμετρα με εναλλαγές κλίσεων στο γνωστό πετρώδες και χωμάτινο μοτίβο που το βουνό ακολουθεί. Αν θέλεις να βρεις περισσότερες πληροφορίες για το Ποικίλο όρος και τις διαδρομές του, δεν έχεις παρά να επισκεφθείς το προηγούμενό μας άρθρο με τίτλο «Πού να τρέξεις στην Αθήνα – Νότιος Τομέας» από όπου μπορείς να αντλήσεις όσες λεπτομέρειες χρειάζεσαι.

3. Πάρκο Τρίτση
Ανάμεσα στη διχάλα που σχηματίζουν δύο από τις πιο μεγάλες οδούς της Δυτικής Αθήνας, η οδός Φυλής και η Λ. Δημοκρατίας, εντοπίζουμε το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Τοποθετείται μεταξύ των περιοχών Ίλιον και Άγ. Ανάργυροι και κρύβει μέσα του μεγάλες εκτάσεις πρασίνου, παιδικές χαρές, 2 τεχνητές λίμνες και πολλά ακόμη μέρη τα οποία είναι σε θέση να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους με μια επίσκεψη. Από την πλευρά του δρομέα τώρα, οι διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς είναι αρκετές καθώς διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο που δημιουργεί τη δυνατότητα για αρκετές παραλλαγές.

Χρησιμοποιώντας τον χωμάτινο δρόμο που «κυκλώνει» τις εκτάσεις του πάρκου, μπορούμε να συλλέξουμε σχεδόν 6.5 km σε μια μόλις στροφή με τις κλίσεις να είναι ήπιες και να απουσιάζουν αναβάσεις και καταβάσεις. Χρήσιμη μπορεί να φανεί επίσης στους δρομείς η σηματοδότηση που έχει ο δρόμος ανά 500m ώστε να γνωρίζουν επ’ ακριβώς την απόσταση που διανύουν.

4. Άλσος Αιγάλεω – Μπαρουτάδικο
Στο Αιγάλεω, στην καρδιά της περιοχής μάλιστα, μεταξύ των παραλλήλων της Ιεράς Οδού και της Λ. Αθηνών, και της κάθετης Λ. Θηβών βρίσκουμε το Άλσος Αιγάλεω που σφύζει από ζωή και αθλητική δραστηριότητα. Ο χώρος ονομάζεται αλλιώς και «Μπαρουτάδικο» λόγω των εγκαταστάσεων εργοστασίου πυριτιδοποιίας που υπήρχαν μέχρι και τη δεκαετία του ’70 στο μέρος αυτό. Το άλσος δίνει μια νότα πρασίνου στην πόλη όπου το τσιμέντο και οι οικοδομές κυριαρχούν και εντός του μπορεί να βρει κανείς ένα μικρό ανοιχτό θέατρο, αρκετά γήπεδα για διάφορα αθλήματα, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Αιγάλεω με το ταρτάν των 6 διαδρομών, καθώς και πληθώρα μονοπατιών και δρόμων να δημιουργούν ένα εσωτερικό δίκτυο.

Η περίμετρος του άλσους (εξωτερικά) είναι κάτι λιγότερο από 3.5 km, ενώ με μια διαδρομή εντός του και προσπαθώντας να καλύψουμε την μεγαλύτερη δυνατή απόσταση σε μια μόνο στροφή, θα καταλήξουμε να γράψουμε κάτι λίγο παραπάνω από 3 χιλιόμετρα. Το άλσος δεν εμφανίζει κλίσεις και το έδαφος εκεί εναλλάσσεται μεταξύ τσιμέντου και χώματος, αναλόγως της επιλογής διαδρομής. Είναι μια φιλική προς τον μέσο δρομέα επιλογή καθώς μπορεί να προσθέσει όσα χιλιόμετρα επιθυμεί, δεν κινδυνεύει να χαθεί σε καμία περίπτωση, και φυσικά μπορεί να βρει εύκολα καλή παρέα για τρέξιμο μιας και το σημείο τιμούν καθημερινά αρκετοί δρομείς που κατοικούν τριγύρω.

5. Βοτανικός Κήπος
Στη συμβολή της Λ. Αθηνών με την Ιερά Οδό, στο δυτικό άκρο της περιοχής του Χαϊδαρίου και κυριολεκτικά στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω, βρίσκουμε τον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της χώρας. Η κεντρική είσοδος του κήπου βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού λίγο πιο πέρα από το Δρομοκαΐτιο Νοσοκομείο με την πρόσβαση εκεί να είναι αρκετά εύκολη με αυτοκίνητο, όπως και αντίστοιχα η στάθμευση. Αν χρησιμοποιείτε τα μέσα, υπάρχουν κάποια λεωφορεία τα οποία θα σας εξυπηρετήσουν πιθανώς και η κοντινότερη στάση μετρό είναι η στάση Αγ. Μαρίνα της Γραμμής 3 (Μπλε γραμμή). Η είσοδος στον Κήπο τις καθημερινές γίνεται στο διάστημα 08:00 – 14:00 ενώ τα Σαββατοκύριακα το πρόγραμμα είναι 10:00 – 15:00.

Το έδαφος είναι πολύ φιλικό προς τον δρομέα επισκέπτη καθώς κυριαρχεί το χώμα, ενώ δεν λείπουν οι εναλλαγές στις κλίσεις με τις ανηφόρες και κατηφόρες να είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία trail running στην προπόνηση. Το πυκνό δάσος του κήπου δίνει συνεχώς σκιά στους αθλούμενους, πράγμα που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο κατά την προπόνηση τους θερινούς μήνες. Οι διαδρομές στον κήπο μπορούν να αποκτήσουν διάφορες παραλλαγές μέσα από τα μονοπάτια και τους δρόμους που αυτός έχει, αλλά μια τυπική κυκλική πορεία χωρίς πολλή ανάβαση (ή κατάβαση) έχει μήκος από 1.500 έως 1.800m. Αν τώρα κάποιος επιθυμεί να προσθέσει θετική και αρνητική υψομετρική στην προπόνησή του φέρνοντάς την σε trail πρότυπα, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους κάθετους ανηφορικούς δρόμους με φορά προς το όρος Αιγάλεω «κυκλώνοντας» έτσι τον Βοτανικό.

6. Όρος Αιγάλεω
Το μικρό «αδερφάκι» του Ποικίλου όρους βρίσκεται μεταξύ των περιοχών Κερατσινίου, Αιγάλεω, Σκαραμαγκά, και Περάματος με την ορεινή μάζα του να ξεκινά στον άξονα Βορρά – Νότου, από τα Βόρεια στον Βοτανικό Κήπο και να καταλήγει Νότια στο Πέραμα. Το πλέγμα που σχηματίζουν οι χωματόδρομοι, τα μονοπάτια, καθώς και οι διαδρομές Mountain Bike πάνω στο βουνό δίνουν χώρο για εξερεύνηση στον ορεινό δρομέα με μηδαμινές πιθανότητες να χαθεί καθώς η βλάστηση είναι χαμηλή και η επαφή με σημεία προσανατολισμού είναι συνεχής. Είναι ένα πετρώδες βουνό με την κορυφή του στα 450 μέτρα (περίπου) ύψος, και μια ενδιαφέρουσα κυκλική διαδρομή που μπορεί να γίνει εκεί περιλαμβάνοντας κάθε όψη του βουνού, θα έχει απόσταση που κυμαίνεται από τα 10 έως τα 20 χιλιόμετρα με μια μέση θετική υψομετρική κοντά στα 500 – 700m.

Η έκταση της ορεινής μάζας του βουνού αυτού θα έλεγε κανείς (δικαίως) πως δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αποκτά όμως το σημαντικότατο πλεονέκτημα του συνδυασμού με τις διαδρομές του Βοτανικού Κήπου και του Ποικίλου Όρους. Με εκκίνηση σε οποιοδήποτε σημείο στους πρόποδες του βουνού, αποκτάμε πρόσβαση σε ένα ευρύτατο και εύκολο χαρτογραφικά δίκτυο διαδρομών που διασχίζουν όρος Αιγάλεω και Ποικίλο, εκμεταλλευόμενοι επίσης (αν χρειαστεί) τον σκιερό χώρο του Βοτανικού Κήπου.

Κάτοικοι και φίλοι της Δυτικής Αθήνας, τι περιμένετε λοιπόν;
Τα μέρη για να τρέξετε γράφθηκαν παραπάνω, ώρα να τα δοκιμάσετε!

Κάπως έτσι, κλείνει το 4ο άρθρο της σειράς «Πού να τρέξεις;» με τον Δυτικό τομέα της Αθήνας να έχει την τιμητική του. Μείνετε συντονισμένοι καθώς ακολουθούν περισσότερες προτάσεις για άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αναμένουμε σχόλια με τις αγαπημένες σας διαδρομές, ραντεβού στο επόμενό μας τρέξιμο, που αλλού (;) στα Δυτικά της Αθήνας.

Ενημερωθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας, και απευθύνετε οποιαδήποτε ερώτηση αφορά την προπόνηση ή την εξόρμησή σας στη σελίδα Distance Running Center Athens στο Facebook, στη σελίδα μας στο Instagram @drc_athens καθώς και στη διεύθυνση drcathens@gmail.com.

Για περισσότερες πληροφορίες από τον κόσμο του τρεξίματος, άρθρα, συνεντεύξεις και συμβουλές:

Web Team

Θοδωρής
Βαλεντίνος
Βάσω
Εμμανουήλ