Skip to main content
Πού να τρέξεις στην Αθήνα – Νότιος Τομέας

Πού να τρέξεις στην Αθήνα – Νότιος Τομέας

3 Φεβρουαρίου 2022
Συγγραφέας / Πηγή: Μανώλης Πούρικας

Άλλη μια νέα, και σίγουρα χρήσιμη, σειρά άρθρων από την ομάδα DRC Athens καταφθάνει. Πρόκειται για έναν περιεκτικό και εύχρηστο οδηγό τον οποίο κανείς μπορεί να συμβουλευτεί ώστε να αποκτήσει μια γενική εικόνα των σημείων τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την προπόνησή του, είτε αυτή είναι σε ευθεία, είτε είναι σε βουνό.

Η σειρά αυτή θα αποτελείται από προτάσεις που αφορούν την Αθήνα (χωρισμένη σε Βόρειο, Νότιο και Κεντρικό τομέα), τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και τη Λάρισα.

Αν υπάρχει κάποια άλλη περιοχή στην οποία επιθυμείτε να αναφερθούμε μελλοντικά, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο, παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να το αναλάβουμε. Ακόμη, μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας προτάσεις, παρατηρήσεις και τις φωτογραφίες σας από τις δημοφιλέστερες και αγαπημένες διαδρομές κάθε περιοχής.

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου της σειράς που αναφερθήκαμε στον Βόρειο τομέα των Αθηνών, θα ανακαλύψουμε τις καλύτερες διαδρομές στα Νότια της Αθήνας.

Προπόνηση στην ευθεία

ΚΠΙΣΝ – Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Από τα εγκαίνια του πάρκου πίσω στο – όχι και τόσο μακρινό – 2016, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχει εισέλθει για τα καλά στη ζωή των Αθηναίων. Αποτελεί μια άκρως δημοφιλή επιλογή των Αθηναίων καθημερινά είτε πρόκειται για μια σύντομη βόλτα χαλάρωσης, είτε για την προπόνηση. Συγκαταλέγεται στα πιο ασφαλή σημεία που μπορεί να τρέξει κανείς σε ολόκληρη την Αθήνα και παρότι χωμένο στην καρδιά του πάντα δραστήριου Νότιου τμήματος της, είναι εκεί για να προσφέρει στιγμές χαλάρωσης βοηθώντας το νου να απαλλαγεί από τα άγχη και τους έντονους ρυθμούς. Όλα αυτά μερικά μόλις μέτρα από τη Λ. Συγγρού, ποιος να το φανταζόταν;

Το πάρκο βρίσκεται μεταξύ των περιοχών Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου έχοντας κοντά του επίσης τις περιοχές Μοσχάτο, Νέα Σμύρνη και Τζιτζιφιές. Το έδαφος το οποίο μπορεί να συμπεριλάβει κανείς στην προπόνησή του εξαρτάται από τη διαδρομή η οποία θα επιλεχθεί με τις επιλογές να είναι το τσιμέντο, το χώμα και το ταρτάν. Το ίδιο ισχύει και για τις κλίσεις που μπορεί κανείς να ενσωματώσει καθώς συγκεκριμένα σημεία του πάρκου προσφέρονται για προπόνηση με σκαλοπάτια ή προπόνηση σε ανηφόρες. Παρακάτω θα δούμε τη συνηθέστερη διαδρομή η οποία ακολουθείται και περιλαμβάνει όλα τα εδάφη που προαναφερθήκαν ενώ δεν περιέχει κλίσεις και συστήνεται για γρήγορες προπονήσεις. Πρόκειται για μια διαδρομή 2 χιλιομέτρων που έχει σαν σημείο εκκίνησης το στίβο του πάρκου και κινείται συνεχώς στον περιμετρικό ποδηλατόδρομο σημειώνοντας μια ορθογώνια παράκαμψη ακριβώς πίσω από το κύριο κτίριο του Κέντρου Πολιτισμού.

Άλσος Νέας Σμύρνης

Το δημοφιλές και αγαπημένο πάρκο είναι μια από τις καλύτερες επιλογές διαδρομών για όσους δεν επιθυμούν ή δεν προλαβαίνουν να απομακρυνθούν ιδιαίτερα από την περιοχή. Το πάρκο βρίσκεται στην «καρδιά» της Νέας Σμύρνης, αρκετά κοντά στην πλατεία της και κυκλώνεται από τις οδούς: Πατριάρχου Ιωακείμ, Κορδελιού, Εφέσου και Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου. Στο πάρκο διεξάγονται ετησίως αγώνες υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ ή των τοπικών φορέων καθώς τα χαρακτηριστικά που διαθέτει το καθιστούν ένα αρκετά ασφαλές και προσβάσιμο σημείο με ελεγχόμενες συνθήκες.

Το έδαφος του είναι ελαφρώς σκληρό με το λεπτό χώμα να κυριαρχεί, συνεπώς δε συστήνεται για προπονήσεις ιδιαίτερα μεγάλης διάρκειας. Κάθε άλλη προπόνηση όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί αφού στην περιμετρική διαδρομή των 800m οι μεταβολές στις κλίσεις που παρουσιάζει το τερέν, όπως και οι ομαλές στροφές, δίνουν τα συστατικά για αρκετά αξιοπρεπείς δρομικές προσαρμογές. Υπάρχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, όπως και παγκάκια και άλλα σημεία που μπορεί οποιοσδήποτε να ξεκουραστεί ή να αφήσει τα πράγματά του (πάντα υπό φύλαξη και επιτήρηση). Η περιμετρική διαδρομή των 800m είναι η δημοφιλέστερη δρομική επιλογή σε αυτό το άλσος χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλοι συνδυασμοί με τα υπόλοιπα μονοπάτια και τους δρόμους του πάρκου. Τα 800m απόστασης με τα 20m ανάβασης (και κατάβασης αντίστοιχα) φαίνονται στον χάρτη παρακάτω:

Παραλιακή

Σίγουρα το πιο δημοφιλές σημείο για Long Runs από δρομείς που κατοικούν στη Νότια Αθήνα. Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και να επισκεφθεί κανείς την Παραλιακή της Αθήνας μια Κυριακή, θα συναντήσει αμέτρητους δρομείς να τρέχουν παράλληλα με τις γραμμές του τραμ. Πολλοί θα τρέχουν το 20άρι ή το 30άρι τους (αναλόγως με την απόσταση για την οποία προετοιμάζονται), άλλοι θα τρέχουν μικρότερες αποστάσεις, και αρκετοί ακόμη θα ποδηλατούν ή θα βαδίζουν τιμώντας το αεράκι και τη θέα της θάλασσας με τον μεσογειακό ήλιο να ζεσταίνει τον Αθηναϊκό Νότο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σημείο εκκίνησης για τις διαδρομές της παραλιακής, αλλά οι περισσότεροι δρομείς ξεκινούν είτε από το ύψος του Αλίμου, είτε από τις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά. Κατευθυνόμενοι προς το Καβούρι και τη Βουλιαγμένη, κινούμενοι παράλληλα με τις γραμμές του τραμ δρομείς και λοιποί αθλούμενοι μπορούν να «γράφουν» τα χιλιόμετρα τους κάνοντας αναστροφή οπουδήποτε αυτοί σχεδιάζουν ώστε να συναντήσουν ξανά το σημείο εκκίνησης.

Αν κάποιος επιθυμεί να συμπεριλάβει και άλλες κλίσεις πέραν της ευθείας στο πρόγραμμά του, μπορεί να ξεκινήσει το τρέξιμο του πιο κοντά στη Βουλιαγμένη λαμβάνοντας τη δυνατότητα εκεί να προσθέσει μερικά ήπια μέτρα ανάβασης. Σε εκείνο το ύψος μάλιστα ίσως να συναντήσει και πολλούς ποδηλάτες που χρησιμοποιούν τη διαδρομή αυτή για το Κυριακάτικο «βάρεμα» τους.

Ένα μειονέκτημα που εμφανίζει η επιλογή αυτών των διαδρομών είναι αρχικά η επικινδυνότητα λόγω των αυτοκινήτων που κινούνται παράλληλα, και έπειτα οι αρκετές διασταυρώσεις και οι εναλλαγές εδαφών με τα πεζοδρόμια και τα φανάρια να κάνουν επίσης την εμφάνισή τους. Τα παραπάνω φυσικά δεν αποτελούν στοιχεία αποτροπής, αλλά μια απλή υπενθύμιση να προσέχουμε τους εαυτούς μας έχοντας επίγνωση διαρκώς του που κινούμαστε.

Προπόνηση στο βουνό

Ποικίλο όρος

Για όλους εκείνους που κατοικούν στα Νότια (και όχι μόνο) και αναζητούν trail διαδρομές για να προκαλέσουν τους εαυτούς τους σε διασκεδαστικές αλλά και απαιτητικές προπονήσεις, δεν έχουν παρά να κινηθούν δυτικά, προς την Πετρούπολη ή το Δαφνί και να πάρουν μια γεύση από το Ποικίλο όρος. Πρόκειται για το φυσικό σύνορο που τοποθετείται μεταξύ των δυτικών περιοχών του λεκανοπεδίου της Αθήνας και της περιοχής του Ασπροπύργου, με την ίδια ορεινή μάζα να χωρίζεται στα δύο από τη Λ. Αθηνών στο ύψος του Χαϊδαρίου. Η πλευρά νότια της Λ. Αθηνών είναι το όρος Αιγάλεω ενώ στα βόρεια έχουμε το όρος Ποικίλο. Το βουνό διαθέτει πάρα πολλούς συνδυασμούς διαδρομών με τις διάφορες αλληλουχίες μονοπατιών και χωματοδρόμων να δίνουν την ευκαιρία στους trail runners να προσθέτουν τόσο τα χιλιόμετρα της απόστασης που χρειάζονται, όσο και τη θετική υψομετρική της ανάβασης.

Από την πλευρά της Πετρούπολης, από όπου και εκκινεί ένας ετήσιος αγώνας βουνού, στο ύψος του Άλσους Αγ. Δημητρίου ξεκινά μια διαδρομή ημιμαραθώνιας απόστασης που «κυκλώνει» τμήμα του βουνού δίνοντας μας σχεδόν 1.200m θετικής (και αρνητικής) υψομετρικής. Οι παραπάνω αριθμοί φυσικά δεν είναι απόλυτοι καθώς οι συνδυασμοί διαδρομών καθώς και το σημείο στο οποίο θα αναστραφεί ο δρομέας στο βουνό είναι σε θέση να καθορίσουν αν η διαδρομή θα έχει μήκος 10, 20, ή 30 χιλιόμετρα και υψομετρική 500, 1.000 ή 1.500 μέτρων. Οι χωματόδρομοι και τα διάφορα μονοπάτια μας οδηγούν σε ένα ακανόνιστο μοτίβο αναβάσεων και καταβάσεων και στις δυο πλευρές του βουνού (ανατολική και δυτική). Εκτείνονται σχεδόν μέχρι το ύψος του Αττικού Νοσοκομείου, όπου πια επιστρέφουμε προς την Πετρούπολη για να κλείσουμε έναν κύκλο 21km, έχοντας τη θέα της Αθήνας στα δεξιά μας ενώ ήδη απολαύσαμε προηγουμένως τη θέα της Ελευσίνας και της Σαλαμίνας.

Από την πλευρά του Δαφνίου τώρα, μπορεί κανείς να γευτεί το Ποικίλο όρος το ίδιο έντονα. Οι διαδρομές που ενσωματώνονται καθώς και οι αρκετές παραλλαγές τους, με την προσθήκη πιθανώς και του όρους Αιγάλεω ή του Βοτανικού Κήπου είναι σε θέση να χαρίσουν στους δρομείς απλόχερα πολλά χιλιόμετρα με επίσης πολλά μέτρα αναβάσεων και καταβάσεων. Σε κάθε περίπτωση, το βουνό είναι εκεί για να μας θυμίζει τις επιλογές που έχουμε όσον αφορά την προπόνηση, με τον μοναδικό περιοριστικό παράγοντα να είναι η φαντασία καθενός.

Νότιος Υμηττός

Ο Υμηττός έρχεται για άλλη μια φορά να δώσει τη λύση στο trail τρέξιμό μας αφού με το επίμηκες σχήμα του καλύπτει κάθε πιθανή περιοχή στον άξονα Βορρά – Νότου από την οποία μπορεί κανείς να τον εκμεταλλευτεί για την προπόνησή του. Γράφοντας για Νότο, οι περιοχές της Αθήνας που έχουν τον πρώτο λόγο εδώ είναι η Ηλιούπολη, η Αργυρούπολη, η Τερψιθέα με την Άνω Γλυφάδα, καθώς και οι εκτάσεις της Βούλας που τοποθετούνται ψηλά.

Με εκκίνηση σε κάθε μια από τις παραπάνω περιοχές, μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε όλο το εύρος των υψομέτρων του Υμηττού, τα χαμηλά, τα μέσα, αλλά και τα υψηλά, αφού οι ράχες και τα πλατώματά του κατά μήκος είναι κυριολεκτικά αμέτρητα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαδρομές κυκλικές, διαδρομές πήγαινε – έλα, ακόμη και one way διαδρομές με το σημείο εκκίνησης να μην συμπίπτει με το σημείο τερματισμού αφού όλες οι προαναφερόμενες περιοχές διαθέτουν καλό συγκοινωνιακό και οδικό δίκτυο. Μερικές προτάσεις μας είναι οι παρακάτω διαδρομές:

• Κυκλική διαδρομή Ηλιούπολη – Κεραίες – Ηλιούπολη, περίπου 20km
• One way διαδρομή Τερψιθέα – Πλατεία 25ης Μαρτίου Βούλας, περίπου 30km
• Κυκλική διαδρομή Τερψιθέα – Σήραγγα Ντούκας Κορωπίου – Τερψιθέα, περίπου 20km
• Πήγαινε – έλα διαδρομή Άνω Γλυφάδα – Ραδιοφάρος – Άνω Γλυφάδα, περίπου 18km
• Κυκλική διαδρομή στο λόφο του Πανοράματος Βούλας, περίπου 10km.

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τον Υμηττό μπορείτε να μεταβείτε σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «Εξερευνώντας το πλησιέστερο βουνό στο κέντρο της Αθήνας – τον Υμηττό» και να ανακαλύψετε πόσα ακόμη μπορείτε να βρείτε εκεί.

Κάπως έτσι, κλείνει το 3o άρθρο της σειράς «Πού να τρέξεις;» με το νότιο τομέα της Αθήνας να έχει την τιμητική του. Μείνετε συντονισμένοι καθώς ακολουθούν περισσότερες προτάσεις. Αναμένουμε σχόλια με τις αγαπημένες σας διαδρομές, ραντεβού στο επόμενό μας τρέξιμο σε μια νέα πόλη, αυτή της Πάτρας.

Ενημερωθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας, και απευθύνετε οποιαδήποτε ερώτηση αφορά την προπόνηση ή την εξόρμησή σας στη σελίδα Distance Running Center Athens στο Facebook, στη σελίδα μας στο Instagram @drc_athens καθώς και στη διεύθυνση drcathens@gmail.com.

Για περισσότερες πληροφορίες από τον κόσμο του τρεξίματος, άρθρα, συνεντεύξεις και συμβουλές:

Web Team

Θοδωρής
Βαλεντίνος
Βάσω
Εμμανουήλ