Skip to main content
Πού να τρέξεις στην Πάτρα

Πού να τρέξεις στην Πάτρα

2 Μαρτίου 2022
Συγγραφέας / Πηγή: Μανώλης Πούρικας

Μια νέα, και σίγουρα χρήσιμη, σειρά άρθρων από την ομάδα DRC Athens καταφθάνει. Πρόκειται για έναν περιεκτικό και εύχρηστο οδηγό τον οποίο κανείς μπορεί να συμβουλευτεί ώστε να αποκτήσει μια γενική εικόνα των σημείων τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την προπόνησή του, είτε αυτή είναι σε ευθεία, είτε είναι σε βουνό.
Η σειρά αυτή θα αποτελείται από προτάσεις που αφορούν την Αθήνα (χωρισμένη σε Βόρειο, Νότιο και Κεντρικό τομέα), τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και τη Λάρισα.

Ας δούμε μερικά σημεία και κάποιες διαδρομές όπου μπορεί κανείς να προπονηθεί στην πόλη της Πάτρας χωρισμένες σε διαδρομές ευθείας, και αντίστοιχα βουνού. Για το τέλος, παραθέτουμε μερικά Bonus σημεία για «ψαγμένους» δρομείς που αναζητούν το κάτι παραπάνω.

Διαδρομές στην ευθεία

Νότιο Πάρκο
Ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για άσκηση που επιλέγουν οι κάτοικοι της Πάτρας είναι το Νότιο Πάρκο και όχι άδικα. Είναι δίπλα στη θάλασσα, παρέχει ασφαλή σημεία για περπάτημα, τρέξιμο, ή ποδήλατο, καθώς δεν εμπλέκεται με την κίνηση των οχημάτων, ενώ συν τοις άλλοις τυχαίνει για την ώρα της δύσης του ηλίου να είναι από τα καλύτερα σημεία για να την απολαύσεις.

Η διαδρομές του Νοτίου Πάρκου συνδυάζονται επίσης καλά με τον Μόλο. Και εκεί ο δρομέας παραμένει ασφαλής όσον αφορά την κίνηση οχημάτων ενώ δεν έχει ενσωματωθεί η παραμικρή εναλλαγή κλίσης καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, συνεπώς τα σημεία που προαναφέρθηκαν συνίστανται για flat και σύντομης διάρκειας προπονήσεις. Μοναδικό μειονέκτημα που παρουσιάζουν οι διαδρομές πέριξ και μέσα στο Νότιο Πάρκο είναι η ποιότητα του εδάφους καθώς εκεί συναντά κανείς σε άλλα σημεία χώμα ή χαλίκι, ενώ σε άλλα συναντά τσιμέντο.

Πλαζ
Μια διαδρομή την οποία πολύς κόσμος επιλέγει κατά τους θερινούς μήνες καθώς συνδυάζεται πολύ εύκολα με την αποθεραπεία της κολύμβησης στη θάλασσα που απέχει λίγα μόλις μέτρα. Στην Πλαζ βρίσκουμε ένα χωμάτινο Loop μήκους 2 χιλιομέτρων με το έδαφος εκεί να είναι χώμα και χαλίκι δίνοντας μια cross country υφή στην προπόνησή μας.

Τα ψηλά δέντρα που φυτρώνουν στο πάρκο της πλαζ είναι σε θέση να προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους όλη τη διάρκεια της ημέρας για την προπόνησή μας, ενώ ο παραλιακός ασφάλτινος δρόμος που οδηγεί προς το κέντρο της Πάτρας μπορεί να μας βοηθήσει να προσθέσουμε μερικά ακόμη χιλιόμετρα αν δεν επιθυμούμε περισσότερες στροφές στο πάρκο.

Παμπελοποννησιακό Στάδιο
Το κεντρικό στάδιο καθώς και το βοηθητικό – ακριβώς από πάνω – έρχονται να μας βοηθήσουν στις γρήγορες και απαιτητικές προπονήσεις μας. Με θέα το όρος Παναχαϊκό και την πρόσβαση στο στάδιο να είναι αρκετά εύκολη μέσω των οδών Βενιζέλου και Πατρών Κλάους το αθλητικό σύμπλεγμα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου είναι εκεί για να «βολέψουμε» κάθε μας προπόνηση.

Ανοιχτά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, με συνεχή φύλαξη από το προσωπικό του σταδίου το οποίο είναι αρκετά καλά στελεχωμένο, το μόνο που θα πρέπει να απασχολεί κάποιον αθλούμενο εκεί, είναι η προπόνησή του. Ο στίβος του κεντρικού σταδίου αλλά και του βοηθητικού έχει μήκος ακριβώς 400m στον 1ο διάδρομο ενώ και το κεντρικό και το βοηθητικό στάδιο έχουν από 1 σημαντικό πλεονεκτήμα το καθένα. Όσον αφορά το κεντρικό, φυσικά γίνεται λόγος για τη δυνατότητα προπόνησης στο εσωτερικό του, προστατευμένο από τα καιρικά φαινόμενα και στρωμένο με καλής ποιότητας ταρτάν ώστε να εξυπηρετούνται όλοι στο μέγιστο. Στο βοηθητικό τώρα, εκτός από τις διαδρομές στο ταρτάν υπάρχει χαραγμένο ένα χωμάτινο μονοπάτι εξωτερικά στην περίμετρο του σταδίου το οποίο έχει μήκος 500m. Αποτελείται από 2 ευθείες, 1 ανηφόρα και 1 κατηφόρα μερικών μόνο μέτρων οι οποίες όμως προσφέρονται για ανηφορικά ανοίγματα και sprints.

*Δεν πρέπει να παραληφθεί η αναφορά στο γεγονός ότι για τη χρήση των εγκαταστάσεων του Παμπελοποννησιακού σταδίου απαιτείται είτε η εγγραφή σε τοπικό αθλητικό σύλλογο με επίδειξη του δελτίου αθλητή, είτε η έκδοση κάρτας εισόδου για ανεξάρτητους αθλητές. Η κάρτα αυτή προϋποθέτει την υπογεγραμμένη έγκριση ιατρού ότι ο αναγραφόμενος δύναται να αθληθεί, μερικές υπογραφές, καθώς και μια φωτογραφία τύπου ταυτότητας.

Πανεπιστημιούπολη
Στην ανατολική είσοδο της πόλης, στο ύψος του Ρίου και δίπλα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο βρίσκεται η Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας. Το αθλητικό συγκρότημα της πανεπιστημιούπολης με το στάδιο και τους 6 διαδρόμους ταρτάν, είναι ένα μόνο προφανές σημείο στο οποίο μπορεί κανείς να κάνει τις προπονήσεις του.

Το στάδιο μπορεί να μη συμβαδίζει με τα πρότυπα των υπόλοιπων σταδίων της Πάτρας, αλλά αποτελεί μια αρκετά αξιοπρεπή επιλογή για όσους θέλουν να τρέξουν σε ένα ήσυχο περιβάλλον (φοιτητές και μη).

Στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης, μπορούμε να «γράψουμε» άνετα μερικά ασφάλτινα χιλιόμετρα τα οποία μπορούν είτε να περιέχουν μερικές ανηφόρες και κατηφόρες, είτε να είναι απολύτως flat για κάποιες ακόμη πιο γρήγορες προπονήσεις.
Στην flat εκδοχή, έχουμε τη διαδρομή γύρω από τους κόμβους της μεγάλης ευθείας της πανεπιστημιούπολης. Το Loop που σκιαγραφείται με κόκκινη διακεκομμένη γραμμή έχει συνολικό μήκος 4km, έχει αμελητέες κλίσεις και είναι σε όλο το μήκος ασφαλτοστρωμένο. Απαιτείται η δέουσα προσοχή κατά το τρέξιμο, καθώς ο δρόμος παρότι δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος με βάση τον αριθμό των οχημάτων και τις ταχύτητες κίνησης, δεν παύει να αποτελεί δημόσια οδό με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στην εκδοχή αυτή στην οποία υπάρχουν μερικές κλίσεις, η απόσταση είναι 6km και η θετική (και αρνητική) υψομετρική περίπου 80m. Στην παρακάτω εικόνα η διαδρομή σκιαγραφείται κατά τον ίδιο τρόπο με παραπάνω, ενώ αρκετές είναι οι παραλλαγές που μπορούν να προκύψουν με τη χρήση των κόμβων και άλλων στοιχείων εσωτερικά της πανεπιστημιούπολης.

Ρίο – Αγ.Βασίλειος – Αραχωβίτικα
Για εκείνους που δεν αποχωρίζονται τη θέα της θάλασσα ακόμη και όταν τρέχουν, οι παραλιακές διαδρομές στα ανατολικά προάστια της Πάτρας έρχονται να σώσουν την κατάσταση. Με εκκίνηση την Πλαζ, το Προάστιο, τον Καστελόκαμπο ή το Ρίο, μπορεί κανείς να «γράψει» αρκετά ξεκούραστα και επίπεδα χιλιόμετρα έχοντας διαρκώς τη θάλασσα στο πλάι του.

Η οδός Σταυροπούλου, που βρίσκεται σε παραλληλία με τη Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών ξεκινά από τον Καστελόκαμπο στο ύψος του Γυμναστηρίου « Ολυμπιονίκης Δ. Τόφαλος» και καταλήγει στην οδό Σώμερσετ, τη μεγαλύτερη κάθετη οδό του Ρίου. Εκεί, χάρη στη σχεδόν μηδαμινή κίνηση οχημάτων που παρουσιάζεται όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά και την επίπεδη κλίση του δρόμου, έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε όσα χιλιόμετρα επιθυμούμε καθώς το συνολικό μήκος της οδού ανέρχεται στα 2.1km. Συνεχίζοντας προς τα κάτω, μέσω της Σώμερσετ, προωθούμαστε στην παραλία του Ρίου με τα πολυσύχναστα μαγαζιά, αγαπημένα στέκια των Πατρινών ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Η απόσταση της παραλίας του Ρίου με την αντίστοιχη του Άγ. Βασιλείου είναι κάτι παραπάνω από 4km με τον παραλιακό δρόμο να μας οδηγεί εύκολα από το ένα μέρος στο άλλο. Εάν πάλι δεν έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα χιλιόμετρα, μπορούμε να συνεχίσουμε μέσω αυτοσχέδιων διαδρομών με κατεύθυνση τα Αραχωβίτικα και το Δρέπανο.

Προπόνηση στο βουνό

Παναχαϊκό όρος από Άνω Καστρίτσι
Ένας από τους συντομότερους δρόμους για το Παναχαϊκό όρος, για όσους το προσεγγίζουν από τα ανατολικά, είναι αυτός που περνά από το χωριό Άνω Καστρίτσι. Ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί βορειοανατολικά προς την έξοδο του χωριού, συναντάμε το σημείο στο οποίο η άσφαλτος δίνει τη σκυτάλη στον χωματόδρομο. Από εκεί, απέχουμε λιγότερα από 10 χιλιόμετρα για την κορυφή του όρους αν χρησιμοποιήσουμε τον χωματόδρομο ενώ η διαδρομή μπορεί να γίνει συντομότερη με τα κατάλληλα «κοψίματα».

Η διαδρομή ξεκινά από τα 600m υψόμετρο και καταλήγει στα 1.920m συνεπώς για όσους τη διαλέξουν, προτείνουμε να είναι εξοπλισμένοι με υπομονή και κουράγιο. Η θέα φυσικά αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη καθώς ο Πατραϊκός κόλπος και η Αιτωλοακαρνανία μοιάζουν να απλώνονται στα πόδια μας.

Ομπλός – Μαυρομανδήλα – Αχάια Κλάους
Πιθανώς τα πιο διαδεδομένα σημεία για trail διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, και δίκαια. Οι διαδρομές που εκκινούν από τα προαναφερθέντα σημεία, κινούνται σε χωμάτινα δασικά μονοπάτια όπως και χωματοδρόμους, διασχίζουν και συναντούν ρυάκια και βρύσες σε χαμηλά αλλά και μέσα υψόμετρα, ενώ δίνουν εύκολα την πρόσβαση και σε μερικά μεγαλύτερα υψόμετρα στη Βορειοδυτική πλευρά του Παναχαϊκού όρους.

Η Ιερά Μονή Ομπλού είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία των διαδρομών αυτών και βρίσκεται στα 750m υψόμετρο. Οι διαδρομές περιλαμβάνουν διάφορες παραλλαγές με τις αποστάσεις και τις υψομετρικές να ποικίλουν, ενώ ένα highlight αποτελεί η περίφημη «αντιπυρική» που μπορεί κανείς να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη συνεχόμενη ανηφορική κλίση.

Bonus σημεία

Σκάλες Αγ. Νικολάου
Εκτός από hot σημείο για βόλτα στο ηλιοβασίλεμα ή νυχτερινές συναντήσεις με φίλους, τα 193 σκαλιά της Αγ. Νικολάου είναι και ένα εξαιρετικό σημείο προπόνησης. Ενσωματώστε μερικές γρήγορες αναβάσεις στις σκάλες και αφήστε τους παλμούς να ανέβουν κατακόρυφα, με τα προπονητικά (και όχι μόνο) οφέλη να σας επιβραβεύουν.

Και η θέα από την κορυφή; Ας μιλήσουμε με εικόνες.

Δάσος Στροφυλιάς
Είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για προπόνηση κατά τους θερινούς κυρίως μήνες, αφού η σκιά του πυκνού δάσους δημιουργεί τις τέλειες συνθήκες. Μπορεί να μην βρίσκεται στην Πάτρα, αλλά αποτελεί έναν από τους must προορισμούς της Αχαΐας σε απόσταση μόλις 45’ με το Ι.Χ. Ο υγροβιότοπος Στροφυλιάς παρουσιάζει ιδιαίτερο φυσιολατρικό ενδιαφέρον και οι εικόνες που χαρίζει είναι σαφώς κάτι πέρα από τα συνηθισμένα.

Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου
Έχοντας μήκος 3 χιλιόμετρα, όντας τόσο επιβλητική, και με την πρόσβαση να είναι εύκολη και από τις 2 πλευρές, η μη διάσχισή της έστω μια φορά αποτελεί ατόπημα. Η κλίση της παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον καθώς το αρχικό τμήμα της (κινούμενοι προς Αντίρριο) είναι ανηφορικό με συνεχή κλίση, ενώ από τη μέση και έπειτα τηρεί κατηφορικό μοτίβο.

Αν αυτό δρα ως κίνητρο, χρησιμοποιήστε το: οι πεζοί δεν υποχρεούνται να πληρώσουν διόδια.

Κάπως έτσι, κλείνει το 5ο άρθρο της σειράς «Πού να τρέξεις;» με την Πάτρα να έχει την τιμητική της. Μείνετε συντονισμένοι καθώς ακολουθούν περισσότερες προτάσεις. Αναμένουμε σχόλια με τις αγαπημένες σας διαδρομές, ραντεβού στο επόμενό μας τρέξιμο, που αλλού (;) στη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου.

Αν υπάρχει κάποια άλλη περιοχή στην οποία επιθυμείτε να αναφερθούμε μελλοντικά, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο, παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να το αναλάβουμε. Ακόμη, μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας προτάσεις, παρατηρήσεις και τις φωτογραφίες σας από τις δημοφιλέστερες και αγαπημένες διαδρομές κάθε περιοχής.

Ενημερωθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας, και απευθύνετε οποιαδήποτε ερώτηση αφορά την προπόνηση ή την εξόρμησή σας στη σελίδα Distance Running Center Athens στο Facebook, στη σελίδα μας στο Instagram @drc_athens καθώς και στη διεύθυνση drcathens@gmail.com.

Για περισσότερες πληροφορίες από τον κόσμο του τρεξίματος, άρθρα, συνεντεύξεις και συμβουλές:

Web Team

Θοδωρής
Βαλεντίνος
Βάσω
Εμμανουήλ