Skip to main content
Ταΰγετος – Στην οροφή της Πελοποννήσου

Ταΰγετος – Στην οροφή της Πελοποννήσου

10 Φεβρουαρίου 2022
Συγγραφέας / Πηγή: Μανώλης Πούρικας

Στη νέα σειρά άρθρων της DRC Athens με θέμα τους ορεινούς προορισμούς της χώρας μπορεί κανείς να εντοπίσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτούς, να λάβει ιδέες για εκδρομές και δραστηριότητες, καθώς και να ενημερωθεί για τα κύρια γνωρίσματα και τα σημεία ενδιαφέροντος κάθε προορισμού. Η ομάδα μας δύναται να αναλάβει την οργάνωση εκδρομών, camp, αναβάσεων, πεζοποριών και πολλών ακόμη δραστηριοτήτων με μόνη προϋπόθεση την όρεξη και την αγάπη για το στοιχείο.

Ο Ταΰγετος είναι το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου με μέγιστο υψόμετρο τα 2.407m και η ορεινή του μάζα συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες της χώρας μας. Η κορυφή των 2.407m ονομάζεται Προφήτης Ηλίας ή «Αγιολιάς» χάρη στο ομώνυμο εκκλησάκι πλησίον της και το μήκος της ορεινής μάζας όλου του Ταΰγετου προσεγγίζει τα 115 km. Λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για το υψηλότερο σημείο της Πελοποννήσου αποκαλείται και «Τρούλος του Μοριά», με τη συγγραφική πένα να χρησιμοποιεί κάποιες φορές και τον όρο «αρσενικό βουνό» για να τον περιγράψει.

Τοποθετείται μεταξύ των περιοχών της Μεσσηνίας από τα Δυτικά και της Λακωνίας από τα Ανατολικά, με την απόληξή του να βρίσκεται στο ακρωτήριο Ταίναρο. Σε μια προσπάθεια να διαχωρίσουμε το βουνό γεωγραφικά σε 3 ζώνες, θα προκύψει:
• ο Βόρειος Ταΰγετος που εκτείνεται προσεγγιστικά από το χωριό Λεοντάρι μέχρι και τη χαράδρα της Λαγκάδας,
• ο Κεντρικός Ταΰγετος, από τη Λαγκάδα έως και το Οίτυλο
• ο Νότιος Ταΰγετος, από το όρος Σαγγιά μέχρι και το Ταίναρο, σχηματιζόντας τη χερσόνησο της Μάνης

Όντας μεγαλοπρεπής και επιβλητικός, με πανέμορφα γραφικά χωριά στους πρόποδες του και δύσβατα μονοπάτια στις ράχες του, με εύφορες κοιλάδες και χαραδρώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, προκαλεί κάθε φυσιολάτρη να διαβεί το περίτεχνο ανάγλυφό του και να εκτεθεί στα τοπία του που προκαλούν δέος. Ο Ταΰγετος και η περιοχές που τον περιβάλλουν αποτελούν σημείο αναφοράς κάθε εκδρομής πεζοπορικού και αθλητικού χαρακτήρα προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου που επιθυμούν να γνωρίσουν εκτός από τη γραφικότητα και ομορφιά των οικισμών, την όμορφη όψη του άγριου και φαινομενικά αφιλόξενου αυτού βουνού.

Το βουνό αυτό καθαυτό λόγω της μεγάλης του έκτασης δεν αποτελεί έναν κλασσικό προορισμό που μπορεί να εξερευνηθεί σε ένα Σαββατοκύριακο ή σε μια σύντομη απόδραση. Ο προγραμματισμός της εξόρμησης πρέπει να γίνει αφενός με σύνεση, αφετέρου με σχεδιασμό τέτοιον ώστε να αποκομίσει κάθε επισκέπτης τα μέγιστα εφικτά στοιχεία χωρίς να προκύψουν ούτε υπερφόρτωση, αλλά ούτε και παραλείψεις. Συνίσταται σε κάθε επίσκεψη στο βουνό να είναι ξεκάθαρο αν θα αφορά το Νότιο ή το Βόρειο τμήμα καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι δίοδοι πέριξ του βουνού ελάχιστες.

Από τη DRC Athens συστήνουμε παρακάτω μερικές διαδρομές πεζοπορίας, ορεινού τρεξίματος ή ποδηλασίας οι οποίες αξίζουν οπωσδήποτε μια δοκιμή, χωρισμένες και προσαρμοσμένες για μια επίσκεψη από το Βόρειο αλλά και το Νότιο τμήμα αντίστοιχα.

Βόρειο τμήμα

Κυκλική διαδρομή 21km από το Καστόρι
Βαδίζοντας στα ίχνη της διαδρομής του τοπικού αγώνα που πραγματοποιείται κάθε Δεκέμβρη, προκύπτει μια διαδρομή ημιμαραθώνιας απόστασης με συνολική θετική υψομετρική κοντά στα 1.200m. Με εκκίνηση το κέντρο του χωριού, εξερχόμαστε από αυτό με κατεύθυνση το Μαρμαρογέφυρο.
Έπειτα, προσεγγίζοντας το εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου ανακατευθυνόμαστε στο Καστόρι από όπου με το πέρασμά μας από τον Άγιο Μάμα συνεχίζουμε περνώντας απέναντι από το ιδιαίτερο ξωκκλήσι Μισοσπορίτισας. Έπειτα από μια ανάβαση στο πυκνό δάσος, ακολουθώντας πορεία παράλληλη σε σχέση με το φαράγγι, βρισκόμαστε σε μια διχάλα από την οποία εξερχόμενοι αριστερά θα «κυκλώσουμε» τα waypoints Παρεκκλήσι Αγ. Δημητρίου – Λούσινα – Αγ. Νικόλαος.
Για το τέλος, η κατάβαση θα μας οδηγήσει στον τερματισμό που συμπίπτει με το σημείο εκκίνησης εντός του χωριού. Ένας μέσος χρόνος τρεξίματος στη διαδρομής είναι κοντά στις 2-2:30 ώρες με την πεζοπορία να διαρκεί κοντά στις 5 ώρες και το ποδήλατο να είναι σε θέση να την καταφέρει περίπου στη 1-1:30 ώρα.

Βρύση Μαγγανιάρη – Καταφύγιο – Πρ. Ηλίας
Παρότι η κορυφή του βουνού μπορεί να προσεγγιστεί με τη χρήση αρκετών διαδρομών, η ίσως πιο δημοφιλής και προσβάσιμη προς το ευρύ κοινό είναι αυτή με αφετηρία τη Βρύση Μαγγανιάρη στα 980m υψόμετρο.
Η διαδρομή κινείται σε δασικό μονοπάτι, εύκολο τεχνικά, και σε κάποια σημεία τέμνει και το χωματόδρομο που καταλήγει στο καταφύγιο συνεπώς πρόκειται για ένα καθ’ όλα ασφαλές μονοπάτι. Περνώντας απέναντι, διασχίζοντας τη μεγάλη ρεματιά της Βαρβάρας, στόχος μας είναι η άφιξη στην πηγή «Τρίποδας». Στη συνέχεια της ανάβασης, εκτελώντας μερικούς ελιγμούς στο πυκνό πευκόδασος, λίγο μετά την πηγή Βαρβάρα, στην ομώνυμη θέση θα βρούμε και πάλι το δρόμο του καταφυγίου.

Μέχρι στιγμής έχουμε διανύσει λίγα παραπάνω από 3.5 km και έχουμε προσθέσει περί τα 600m θετικής υψομετρικής. Κατά μέσο όρο η πεζοπορία αυτή διαρκεί λιγότερο από δυο ώρες ενώ αν θέλει κανείς για κάποιο λόγο να την αποφύγει, μπορεί να το κάνει με τη χρήση 4κίνητου οχήματος φτάνοντας οδικώς στο καταφύγιο εκκινώντας από τα Βορειοανατολικά χωριά στους πρόποδες. Το καταφύγιο έχει δυναμικότητα 24 ατόμων και βρίσκεται στα 1.550m υψόμετρο με τις εγκαταστάσεις και υποδομές του να περιορίζονται στο μέτρο του απαραίτητου για μια σύντομη στάση ή διανυκτέρευση των επισκεπτών κατόπιν συνεννόησης με τους τοπικούς φορείς.

Έπειτα, μένει το ουσιαστικό κομμάτι, αυτό στο οποίο το βουνό αλλάζει όψη και γίνεται απόκοσμα όμορφο, επιβλητικό, προκλητικό. Το μονοπάτι από το καταφύγιο έως και την κορυφή είναι καλά σημαδεμένο και δεν επιφυλάσσει κάποιον κίνδυνο λόγω σαθρότητας ή λόγω εκτεθειμένων σημείων.

Ανηφορίζουμε μέχρι τα Λακκώματα, μια σειρά από ομαλά υψίπεδα με όψη λιβαδιού, και συνεχίζουμε μέχρι να βρεθούμε πάνω από τις Γούβες, ένα διακριτό λεκανοειδές βύθισμα. Μέσω ενός σχετικά απότομου (ως προς αυτά που έχουμε συναντήσει ως τώρα) περάσματος η διαδρομή εισέρχεται στις Πλάκες, ένα μονοπάτι που μοιάζει να είναι φυσικά λιθόστρωτο. Ελάχιστα πριν την τελική ανάβαση, βρισκόμαστε στο διάσελο «Πόρτες», της κορυφογραμμής, όπου πια μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αντικρύσαμε τον Ταΰγετο στην πιο αντιπροσωπευτική του όψη. Η κορυφή είναι θέμα μερικών μέτρων πλέον και ανταμοιβή είναι η θέα της οροφής της Πελοποννήσου, με το νοτιότερο ηπειρωτικό άκρο των Βαλκανίων να βρίσκεται κυριολεκτικά και μεταφορικά κάτω από τα πόδια μας.

Νότιο Τμήμα

Αγ. Δημήτριος – Κορυφή Ταΰγετου
Η πιο απλή και σχετικά σύντομη διαδρομή για την κατάκτηση του βουνού από τα Νότια είναι αυτή που ξεκινά από το καταφύγιο ανάγκης Άγιος Δημήτριος. Με εκκίνηση λίγο χαμηλότερα από τα 1.500m υψόμετρο στην ομώνυμη θέση βρίσκουμε το μικρό καταφύγιο ανάγκης το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω 4κίνητου οχήματος από χωματόδρομο. Η διαδρομή από το εκκλησάκι για την κορυφή του βουνού έχει μήκος περίπου 5.5 km με τη θετική υψομετρική να κυμαίνεται στα 915m. Ένας μέσος χρόνος ανάβασης με πεζοπορία είναι οι 4 ώρες με τις απαραίτητες στάσεις ενώ δεν υπάρχουν ιδιαίτερα τεχνικά σημεία ή κλίσεις που μπορεί να δυσκολέψουν εκτός του φυσιολογικού κάποιον που επισκέπτεται πρώτη φορά ένα βουνό. Σημειώνεται πως η σηματοδότηση είναι αρκετά καλή με το μοτίβο που ακολουθούμε να αποτελείται από τετράγωνα λευκά ταμπελάκια με ένα κόκκινο τετράγωνο εσωτερικά.

Πρώτο μας μέλημα είναι να προσπεράσουμε το όμορφο πυκνό δάσος της Βασιλικής ώστε βγαίνοντας ψηλότερα του, να συναντήσουμε την πηγή «Μουσγιά» όπου θα βρούμε το τελευταίο σημείο με πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Από εκεί, θα προωθηθούμε στο ομώνυμο διάσελο όπου θα συναντήσουμε ελαφρώς σαθρό και απότομο έδαφος με μερικά εκτεθειμένα σημεία χωρίς ωστόσο να είναι επικίνδυνα. Η σηματοδότηση μας οδηγεί μέσα από διαδοχικές τραβέρσες στη θέση «Κακοσκάλι», έναν κάθετο βράχο στον δρόμο μας που πρέπει να παρακάμψουμε περιμετρικά ώστε να αποφύγουμε την ασυνέχεια του μονοπατιού. Πλησιάζοντας ολοένα και πιο κοντά στην θέα της κορυφής χρειάζεται να προβούμε σε μερικά ζιγκ-ζακ για την εξομάλυνση της κλίσης που τα τελευταία μέτρα ανάβασης μας επιφυλάσσουν. Και φτάσαμε, κατακτήσαμε την κορυφή της Πελοποννήσου. Μήπως όμως μας κατέκτησε εκείνη, με αυτό το χαοτικό θέαμα και το απαράμιλλο δέος που μας κάνει να νιώθουμε;

Διαδρομή 20km από την Καρδαμύλη
Τρέχοντας και πάλι στα χνάρια της διαδρομής μιας γνωστής διοργάνωσης που γίνεται την άνοιξη κάθε χρόνο, έχουμε μια ευχάριστη διαδρομή – πρόκληση μήκους 20km και θετικής υψομετρικής 1500m. Με αφετηρία τον οικισμό της Καρδαμύλης η διαδρομή εκκινεί με κατεύθυνση προς το Καλαμίτσι. Λίγο πριν το τέλος της Καρδαμύλης έχουμε μια στροφή 90 μοιρών προς τα αριστερά όπου και ξεκινάει μια ανάβαση που περιλαμβάνει τα waypoints Πετροβούνι, Εκκ. Αγ. Αποστόλων, Εξωχώρι – Χώρα και φτάνει μέχρι και το Εκκλησάκι Άη Γιάννη.

Μέχρι στιγμής έχουμε κινηθεί κατά κύριο λόγο σε μονοπάτι και χωματόδρομο, ενώ θα συνεχίσουμε για ακόμη 1.5km με την ίδια πορεία μέχρι να συναντήσουμε στο 10ο χιλιόμετρο το σημείο στο οποίο θα διασχίσουμε την απόληξη του φαραγγιού του Βυρού. Ακολουθεί μια έντονη ανάβαση μικρού όμως μήκους για το χωριό Τσέρια, από όπου και έπειτα θα βρεθούμε σε μια συνεχόμενη ήπια κατάβαση για τα επόμενα 3.5km έως τη Μονή Σωτήρος. Με μια τελευταία ανάβαση μήκους 1.500m και 100m θετικής υψομετρικής θα βρεθούμε πριν την εκκλησία των Αγ. Πάντων, με μόλις 4 κατηφορικά χιλιόμετρα να μας χωρίζουν από τον τερματισμό στο χωριό της Καρδαμύλης.

Και αν πας καλοκαίρι και θέλεις θάλασσα;
Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση έχουν οι παρακάτω παραλίες, οι οποίες μία προς μία είναι σε θέση να σε κάνουν να ερωτευτείς την πλευρά αυτήν της Πελοποννήσου. Εκεί όπου το άγριο και αφιλόξενο τοπίο συναντά τη γαλήνη και την αναζωογόνηση του υγρού στοιχείου με τη Μεσογειακή αύρα. Ας τις δούμε λοιπόν:

Καλογριά

Λιμένι

Στούπα

Φονέας

Μέζαπος

Κότρωνας

Τι να κάνεις οπωσδήποτε κατά την επίσκεψη σου στον Ταΰγετο:
1. Να δεις την ανατολή του ηλίου στην κορυφή του βουνού με το σχήμα της πυραμίδας να διαγράφεται στα χρυσά νέφη και να χάνεται στον ορίζοντα.
2. Να γνωρίσεις τη Μεσσηνιακή και Λακωνική Μάνη, με τα πετρόκτιστα οικήματα να στέκουν περήφανα, αγέρωχα και επιβλητικά δίνοντας την αίσθηση ότι ο χρόνος χάνεται όσο τα παρατηρείς.
3. Να περπατήσεις μέχρι το φάρο στο Ταίναρο, το Νοτιότερο ηπειρωτικό σημείο των Βαλκανίων.

Αυτός ήταν σε μια σύντομη περιγραφή ο Ταΰγετος με τις γύρω περιοχές σε μια πρώτη επιδερμική ματιά. Είτε πρόκειται για μια εξόρμηση φυσιολατρικού χαρακτήρα, είτε για το σχεδιασμό μιας απαιτητικής ανάβασης αθλητικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ταΰγετου η DRC Athens δεσμεύεται για την επίτευξη αυτών.
Για αρκετούς ακόμη προορισμούς που αποτελούν κομμάτι του φυσικού πλούτου της χώρας μας και συνδυάζουν παράλληλα αθλητικό ενδιαφέρον μείνετε συντονισμένοι στις σελίδες μας στα social media καθώς και στη διεύθυνση www.drcathens.gr .

Ενημερωθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας, και απευθύνετε οποιαδήποτε ερώτηση αφορά την οργάνωση της εξόρμησης σας στη σελίδα Distance Running Center Athens στο Facebook, στη σελίδα μας στο Instagram @drc_athens καθώς και στη διεύθυνση drcathens@gmail.com.

Για περισσότερες πληροφορίες από τον κόσμο του τρεξίματος, άρθρα, συνεντεύξεις και συμβουλές:

Web Team

Θοδωρής
Βαλεντίνος
Βάσω
Εμμανουήλ