Skip to main content
Ζαγόρι. Εξερευνώντας την άγρια ομορφιά του – Part 2

Ζαγόρι. Εξερευνώντας την άγρια ομορφιά του – Part 2

17 Φεβρουαρίου 2022
Συγγραφέας / Πηγή: Μανώλης Πούρικας

Στη νέα σειρά άρθρων της DRC Athens με θέμα τους ορεινούς προορισμούς της χώρας μπορεί κανείς να εντοπίσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτούς, να λάβει ιδέες για εκδρομές και δραστηριότητες, καθώς και να ενημερωθεί για τα κύρια γνωρίσματα και τα σημεία ενδιαφέροντος κάθε προορισμού. Η ομάδα μας δύναται να αναλάβει την οργάνωση εκδρομών, camp, αναβάσεων, πεζοποριών και πολλών ακόμη δραστηριοτήτων με μόνη προϋπόθεση την όρεξη και την αγάπη για το στοιχείο.

Σε συνέχεια του 1ου αφιερώματος μας για το Ζαγόρι επανερχόμαστε με ένα 2ο άρθρο «διαφήμιση» για στις αθλητικές δραστηριότητες τις οποίες η περιοχή δύναται να φιλοξενήσει. Ο «ο τόπος πίσω από το βουνό» – μιας και αυτό σημαίνει η λέξη «Ζαγόρι», η οποία έχει σλαβικές ρίζες – αποτελεί έναν προορισμό για δραστηριότητες όλες τις εποχές καλύπτοντας επίσης όλες τις διαθέσεις και τις επιθυμίες των επισκεπτών. Ας δούμε λοιπόν μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες, συμπυκνωμένες αλλά καθόλα περιεκτικές προτάσεις, εστιασμένες αυτή τη φορά όχι τόσο στις κορυφές των βουνών αλλά περισσότερο στη εξερεύνηση των χωριών του Ζαγορίου.

Η DRC Athens συστήνει:

«Κυνήγι» Γεφυριών στο Ζαγόρι

Μία εκ των χαρακτηριστικότερων εικόνων και σήμα κατατεθέν των Ζαγοροχωρίων αποτελούν τα εντυπωσιακά πετρόκτιστα γεφύρια. Όντας περίπου 60 σε αριθμό με το ένα να διαδέχεται το άλλο, και ενώνοντας τις όχθες των επίσης πολλών ποταμιών και διακλαδώσεων τους, δημιουργείται μια αλληλουχία διαδρομών η οποία προκαλεί τον επισκέπτη να την ακολουθήσει.

Σημείο εκκίνησης μας είναι το γεφύρι του Κόκκορη το οποίο είναι ίσως και το πιο αναγνωρίσιμο λόγω της θέσης του και της εύκολης πρόσβασής του από το οδικό δίκτυο.

Συνεχίζουμε με πορεία προς το χωριό Δίλοφο με σκοπό να συναντήσουμε όχι πολύ μακριά από την εκκίνηση μας το Γεφύρι Καπετάν Αρκούδα.

Οδεύουμε τώρα προς το χωριό Κήποι και το 3ο γεφύρι που θα γνωρίσουμε είναι το γεφύρι Καλογερικό. Κάποιες ακόμη ονομασίες του γεφυριού που είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε είναι και «Τρίτοξο» ή «Γεφύρι Πλακίδα».

Έπειτα, αν αυτό απαιτηθεί μπορούμε να κάνουμε μια στάση και επίσκεψη στους Κήπους καθώς ο επόμενος σταθμός της διαδρομής είναι το γεφύρι Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη ακριβώς έξω από το χωριό.

Μετά από περίπου 2 χιλιόμετρα ανηφορικού μονοπατιού, διασταυρωνόμαστε με το χωριό Κουκούλι. Από εκεί θα κατηφορίσουμε για άλλα 2 χιλιόμετρα και θα φτάσουμε στο 5ο και τελευταίο γεφύρι της σύντομης αλλά όμορφης αυτής διαδρομής, το γεφύρι Μίσιου.

Η διαδρομή που περιγράφεται παραπάνω περνά από 5 γεφύρια και εκτελεί κυκλική πορεία με το συνολικό της μήκος να είναι περίπου 10 χιλιόμετρα. Σε ρυθμό πεζοπορίας θα πάρει σε κάποιον περί τις 2:30’ ώρες ενώ με τρέξιμο θα διαρκέσει περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα. Η συνολική θετική υψομετρική είναι 400m και συμπίπτει με την αρνητική υψομετρική καθώς πρόκειται για κυκλική διαδρομή όπως αναφέρθηκε. Το τερέν δεν είναι ιδιαίτερα τεχνικό, αντιθέτως είναι αρκετά φιλικό ακόμη και προς αρχάριους πεζοπόρους ή δρομείς.

Διάσχιση χαράδρας Βίκου

Η περιοχή του Ζαγορίου για τους περισσότερους επισκέπτες – αν όχι για όλους – αποτελεί μια «πύλη» για τη χαράδρα του Βίκου και σίγουρα όχι άδικα. Η μη επίσκεψη της δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι αποτελεί παράλειψη καθώς πρόκειται για το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου (αναλογικά με το μήκος του) και το βάθος του σε πολλές περιοχές προσεγγίζει τα 1.000m.

Η δημοφιλέστερη και πιο γνωστή διαδρομή διάσχισης του Βίκου είναι αυτή που ξεκινά από το χωριό Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό του Βίκου. Η φορά εκτέλεσης μπορεί να είναι και η αντίστροφη (το Μονοδένδρι βρίσκεται ψηλότερα σε σχέση με το χωριό του Βίκου), με το μονοπάτι μέσα στο φαράγγι να είναι συνεχώς ευδιάκριτο και αρκετά ικανοποιητικά σηματοδοτημένο.

Αν η διάσχιση πρόκειται να γίνει καλοκαίρι πρέπει σίγουρα να ληφθεί υπόψιν ο παράγοντας της ζέστης, που σε συνδυασμό με την άπνοια εντός του φαραγγιού είναι σε θέση να προκαλέσει πρόωρη κόπωση και αφυδάτωση στους όχι καλώς προετοιμασμένους. Στα μισά περίπου της διαδρομής υπάρχει η πηγή «Κλήμα» η οποία παρότι δεν βρίσκεται ακριβώς επί του μονοπατιού, προσεγγίζεται αρκετά εύκολα και τη θέση της καταδεικνύουν αντίστοιχες πινακίδες.

Η τεχνικότητα της διαδρομής συνεχώς μεταβάλλεται καθώς παρουσιάζονται εναλλαγές στις κλίσεις και τις ποιότητες των εδαφών. Εντός της διαδρομής θα συναντήσει κανείς στο ίδιο μονοπάτι έδαφος πέτρινο και σαθρό, αργότερα χωμάτινο και μαλακό, ενώ σε κάποια σημεία θα χρειαστεί και ήπια αναρρίχηση σε βράχους.

Το μήκος της προτεινόμενης διαδρομής που ενώνει τα χωριά του Μονοδενδρίου και του Βίκου είναι περίπου 15 χιλιόμετρα ενώ η θετική υψομετρική διαφορά είναι περίπου 1.300m. Αναλογικά με την απόσταση δηλαδή πρόκειται για μια διαδρομή – πρόκληση και απαιτείται καλή φυσική κατάσταση από εκείνους που θέλουν να τη διαβούν. Ο χρόνος της διάσχισης σε ένα μέσο πεζοπορικό ρυθμό είναι 5-6 ώρες ενώ όσον αφορά το τρέξιμο, οι θαρραλέοι που θα επιλέξουν να τρέξουν τη διαδρομή είτε με την προτεινόμενη φορά, είτε με την αντίθετη (σε αυτή την περίπτωση ίσως λίγο παραπάνω) θα χρειαστούν κοντά στις 2 – 2:30 ώρες σε έναν μέσο επίσης ρυθμό.

Σκάλα Βραδέτου

Αν το χωριό Καπέσοβο δίνει την αίσθηση και την εντύπωση ενός απάτητου – απομονωμένου προορισμού στους επισκέπτες, τότε αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι πραγματικά αυτό ισχύει. Ο χρόνος δείχνει να κυλά πιο αργά και οι γαλήνιοι ρυθμοί επικρατούν και «επιβάλλονται» μέσα από την αύρα την οποία το χωριό αποπνέει. Τα χαρακτηριστικά αυτά όμως δεν συναντώνται μόνο στο Καπέσοβο αλλά αποτελούν κοινό γνώρισμα του παραπλήσιου χωριού Βραδέτο. Τα δυο αυτά χωριά βρίσκονται σε απόσταση ευθείας λιγότερο από 2 χιλιόμετρα αλλά η μετάβαση από το ένα στο άλλο δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Ή ορθότερα μάλλον, κάποτε, δεν ήταν τόσο εύκολη υπόθεση. Πριν από το – όχι και τόσο μακρινό 1970 – τα χωριά αυτά δεν ενώνονταν με κανέναν δρόμο του κοινού οδικού δικτύου και ο μοναδικός τρόπος – δίαυλος επικοινωνίας για τα δυο χωριά ήταν η Σκάλα του Βραδέτου, ένα κτίσμα ωδή στους Ηπειρώτες τεχνίτες της πέτρας.

Παρότι τώρα πια το οδικό δίκτυο έχει απολήξεις σε κάθε χωριό, η διάσχιση του μονοπατιού της Σκάλας είναι μια εμπειρία που αφήνει πολύ όμορφη εντύπωση. Η διαδρομή από το Καπέσοβο στο Βραδέτο είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και η θετική υψομετρική είναι κοντά στα 300m συνεπώς σε ρυθμό πεζοπορίας δεν απαιτούνται περισσότερα από 45’ – 1 ώρα.

Τι να κάνεις οπωσδήποτε κατά την επίσκεψη σου στο Ζαγόρι
1. Να γευτείς ντόπια εδέσματα κάτω από τα πλατάνια στην πλατεία του Τσεπελόβου.
2. Να επισκεφθείς τη θέση «Μπελόη» πλησίον του Βραδέτου από όπου θα έχεις την καλύτερη θέα προς το φαράγγι του Βίκου.
3. Να κολυμπήσεις στις παγωμένες κολυμπήθρες στο Πάπιγκο με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά.

Αυτός ήταν σε μια σύντομη περιγραφή το Ζαγόρι με μια πρώτη επιδερμική ματιά. Είτε πρόκειται για μια εξόρμηση φυσιολατρικού χαρακτήρα, είτε για το σχεδιασμό μιας απαιτητικής ανάβασης αθλητικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ζαγορίου η DRC Athens δεσμεύεται για την επίτευξη αυτών.
Για αρκετούς ακόμη προορισμούς που αποτελούν κομμάτι του φυσικού πλούτου της χώρας μας και συνδυάζουν παράλληλα αθλητικό ενδιαφέρον μείνετε συντονισμένοι στις σελίδες μας στα social media καθώς και στη διεύθυνση www.drcathens.gr .

Ενημερωθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας, και απευθύνετε οποιαδήποτε ερώτηση αφορά την οργάνωση της εξόρμησης σας στη σελίδα Distance Running Center Athens στο Facebook, στη σελίδα μας στο Instagram @drc_athens καθώς και στη διεύθυνση drcathens@gmail.com.

Για περισσότερες πληροφορίες από τον κόσμο του τρεξίματος, άρθρα, συνεντεύξεις και συμβουλές:

Web Team

Θοδωρής
Βαλεντίνος
Βάσω
Εμμανουήλ